Verden er tavs om Gaza

Holdningen til konflikten i Gaza både blandt israelerne og internationalt kan skifte, hvis Israel udvider operationen med landstyrker

En israelsk raket slår ned i Rafah i den sydlige del af Gazastriben.
En israelsk raket slår ned i Rafah i den sydlige del af Gazastriben. . Foto: Said Khatib/AFP/Scanpix.

Mens dødstallet i Gaza-konflikten nu har rundet de 100, forholder det internationale samfund sig stadig tavst til de vedvarende bombardementer.

Op til FN's Sikkerhedsråds møde tidligere på ugen havde en delegation fra en række muslimske lande forsøgt at presse rådet til at kritisere Israel. Men indtil videre har der ikke lydt en generel, ensidig kritik af nogen af parterne i konflikten.

”Situationen balancerer på et knivsæg,” lød det fra FN's generalsekretær Ban Ki-moon, som advarede om, at situationen ender med at komme ud af kontrol, hvis kampene mellem Hamas og Israel optrappes.

Generalsekretæren opfordrede begge parter til at holde igen med raketterne.

Israel siger, at operationen i Gaza langtfra er slut. Indtil videre er over 1200 mål blevet bombet i Gaza, siden Israel i mandags indledte operation Beskyttende Kant, der skal sætte en stopper for de raketter, der bliver skudt ind over Israel.

Flere israelske politikere lægger pres på premierminister Benjamin Netanyahu for, at han skal udvide operationen med en landoffensiv. Sidst på ugen gav det israelske militær ordre til, at landområdet op til Gaza skal ryddes. Det kan være et tegn på, at Israel er ved at gøre klar til at sætte landtropper ind.

Flere kommentatorer peger på, at den internationale tålmodighed med konflikten vil nå sin grænse, hvis Israel går ind i Gaza med soldater. En sådan operation vil højst sandsynligt resultere i, at antallet af døde vil stige kraftigt både blandt palæstinensere og israelere.

Internt i Israel ser det ud til, at der stadig er opbakning til militærets bombardement af Gaza, forklarer Tamar Hermann, professor ved Tel Aviv Universitet med speciale i offentlig meningsdannelse.

”I begyndelsen af sådan en konflikt er der næsten altid en meget høj opbakning blandt befolkningen med undtagelse af den yderste venstrefløj. Efter nogle dage begynder den mere moderate venstrefløj at sige, at nok er nok, når antallet af døde begynder at blive højt. Det er der, vi er i dag. De første kritiske røster blandt de mere moderate begynder at melde sig,” siger hun.

USA har nu tilbudt at hjælpe med at forhandle en våbenhvile mellem de to parter, men ellers viser det seneste døgns udvikling i Gaza ingen tegn på, at en løsning er nær.