Landoffensiv kan få dødstal til at stige kraftigt

Frygten for Hamas-soldater, der prøver at komme ind i Israel, har for første gang i fem år fået Israel til at gå ind med store landstyrker i Gaza. Erfaringen fra senest viser, at det kan koste et uhyggeligt højt antal menneskeliv

Israels primære mål med landoffensiven er at få sat en stopper for Hamas' tunnelangreb ind i Israel. Siden den nuværende konflikt begyndte, har Hamas flere gange forsøgt at sende bevæbnede mænd ind i Israel via underjordiske gange indtil videre dog uden held.
Israels primære mål med landoffensiven er at få sat en stopper for Hamas' tunnelangreb ind i Israel. Siden den nuværende konflikt begyndte, har Hamas flere gange forsøgt at sende bevæbnede mænd ind i Israel via underjordiske gange indtil videre dog uden held. . Foto: Li Rui.

Den i forvejen hårdt optrappede situation i Gaza er eskaleret yderligere, efter at israelske soldater sent torsdag aften krydsede grænsen til den palæstinensiske enklave.

Det er første gang siden 2009, at Israel går ind med store landstyrker. Tusindvis af soldater er nu udstationeret enten ved grænsen eller inde i selve Gaza. Det israelske militær har indkaldt godt 55.000 soldater af reserven og har tilladelse fra politikerne til at indkalde yderligere 10.000.

Landoffensiven kommer, efter 10 dage, hvor Israel har udført omfattende bombardementer i Gaza. Godt 2000 mål er blevet ramt af israelske missiler.

Israel holder ikke selv regnskab med antallet af dræbte i Gaza, men de palæstinensiske myndigheder siger, at over 250 er døde af raketangrebene, mens 2000 er blevet såret.

De tal er der risiko for vil stige kraftigt de kommende dage under landoffensiven. Det er i hvert fald erfaringen fra for fem år siden, hvor Israel senest gik ind Gaza med soldater. Her endte operationen med at koste mellem 1200 og 1400 palæstinensere livet, mens 14 israelere blev dræbt.

Artiklen fortsætter under grafikken 

I løbet af den første nat af den nuværende landoffensiv blev 20 palæstinensere og en israelsk soldat dræbt. Det er første gang i den nuværende konflikt, at Israel mister en soldat.

Grunden til, at en landoffensiv kan medføre høje dødstal, er blandt andet, at Gaza er et meget lille og tætbebygget område. Der bor godt 1,8 millioner mennesker på den smalle landstribe, der ikke er meget større end Langeland. Kampene kommer derfor til at foregå fra hus til hus i tætte byområder.

Israels primære mål med landoffensiven er at få sat en stopper for Hamas' tunnelangreb ind i Israel. Siden den nuværende konflikt begyndte, har Hamas flere gange forsøgt at sende bevæbnede mænd ind i Israel via underjordiske gange indtil videre dog uden held. Men hvis Hamas får succes til at sende folk ind i en af de israelske kibbutzer, der ligger lige op ad grænsen til Gaza, risikerer et stort antal israelere at blive dræbt eller kidnappet.

Den amerikanske mellemøstanalytiker Brooklyn Middleton skriver i en analyse på den arabiske nyhedsstation Al Arabia, at Hamas har et sted mellem 10 og 20 angrebstunneller ind i Israel. Det er store tunneller, der tager år at grave ud. De kan være flere kilometer lange og er ofte forstærket med betonmure. Da indgangen typisk er skjult i kælderen i et hus, er det næsten umuligt for det israelske luftvåben at finde frem til dem.

Samtidig er landoffensiven også et forsøg på at sætte en stopper for de raketter, Hamas skyder ind i Israel. Over 1400 raketter er således blevet affyret fra Gaza de seneste 10 dage, men kun få israelere er kommet til skade.

Der har været ladet op til en israelsk landoffensiv i nogen tid, men det har hele tiden været uvist, om Israel ville ende med at tage skridtet. I de seneste dage har der været intense forsøg på at få en våbenhvile i stand mellem Israel og Hamas med Egypten som mellemmand. Hamas har dog ikke villet gå med til de vilkår for en aftale, som Egypten og Israel er blevet enige om.

Hamas kræver blandt andet mere åbne grænser, og at Israel skal løslade de Hamas-folk, der er blevet fængslet på Vestbredden i de seneste uger.

Det palæstinensiske styre på Vestbredden har anbefalet Hamas at sige ja til en våbenhvile uden at få kravene opfyldt. Men det har vist sig at være en svær opgave at få Hamas til at gå med på et kompromis. Det skyldes ikke mindst, at Hamas er internt splittet mellem en politisk fløj og flere forskellige militære fløje.