Hiv-forskning er hårdt ramt af flystyrt

Chok og sorg blandt kolleger over tabet af ledende hollandsk hiv-ekspert, der skulle have været til aids-kongres

Der afholdes et minuts stilhed under den internationale kongres Aids 2014 i Melbourne, Australien, efter at seks aids-forskere omkom, da Malaysia Airlines MH17 blev skudt ned i Ukraine. Blandt de seks omkomne var Joep Lange, en af verdens førende aids-forskere.
Der afholdes et minuts stilhed under den internationale kongres Aids 2014 i Melbourne, Australien, efter at seks aids-forskere omkom, da Malaysia Airlines MH17 blev skudt ned i Ukraine. Blandt de seks omkomne var Joep Lange, en af verdens førende aids-forskere. . Foto: Mark Dadswell/Stringer.

Den internationale kongres Aids 2014 i Melbourne, Australien, blev i går indledt med en åbningsceremoni præget af sorg efter den formodede nedskydning af passagerfly MH17 fra Malaysian Airlines i det østlige Ukraine torsdag i sidste uge.

I weekenden blev det klart, at der blandt de 298 ofre befandt sig flere ledende hiv-forskere, der skulle deltage i den årlige kongres. En af dem, Joep Lange, var særligt anerkendt for sin indsats.

Det er et stort tab, at han ikke længere er blandt os, fortæller udenlandske og danske hiv-forskere. En af dem er Lars Østergaard, professor ved Aarhus Universitetshospital og formand for AIDS-Fondet, som deltager i Aids 2014 i Melbourne.

”Det var en meget bevægende åbningsceremoni, hvor man også ærede de døde. Men der var også en stemning af, at man skulle komme videre og fortsætte det vigtige arbejde, Lange og andre ønsker udført,” sagde Lars Østergaard i telefon til Kristeligt Dagblad i går kort efter ceremonien.

Joep Lange, der arbejdede i Amsterdam, har været en ledende forsker inden for behandling af hiv og aids. Han gjorde i 1996 en stor opdagelse med en medicin, der forlænger hiv-smittedes liv med mange år.

Siden har Joep Lange arbejdet for at udbrede både behandlingen og et præparat, som kan forhindre mødre i at smitte deres ufødte børn med hiv, i Afrika og Asien. Han har tidligere arbejdet som præsident for International AIDS Society og i WHO.

”Han var meget respekteret og havde kæmpe betydning for hiv-forskningen,” siger en berørt Jens Lundgren, overlæge på infektionsafdelingen på Rigshospitalet og leder af Copenhagen HIV Programme, som har arbejdet sammen med Joep Lange i mange år og har kendt ham siden 1989.

”Han var en forgangsmand, en visionær inspirator for mange og har altid talt de marginaliserede patienters sag. Forskningsarbejdet er ved at toppe, der er mange aktører i dag, og arbejdet er meget politisk betonet. Lange var et dygtigt bindeled mellem de forskelle sektioner,” fortæller Jens Lundgren, der stadig ikke forstår, at man har myrdet personer, der viede deres liv til menneskeheden.

Det er ikke første gang, at indsatsen mod hiv og aids rammes af flystyrt. I 1998 døde Jonathan Mann, tidligere leder af WHO's Globale Aids Program, da et fly fra Swissair styrtede ned på grund af et teknisk uheld.