Krigen skræmmer turisterne væk fra Israels gader

Alt tegnede til, at 2014 ville blive et rekordår for turismen i Israel. Men det ændrede sig, da den første luftalarm lød i Tel Aviv

Ifølge Eli Ziv vil der typisk gå et halvt år, fra konflikten slutter, til turistsituationen i Israel er tilbage på sit normale niveau.
Ifølge Eli Ziv vil der typisk gå et halvt år, fra konflikten slutter, til turistsituationen i Israel er tilbage på sit normale niveau.

Der er stille foran Gravkirken i den gamle by i Jerusalem. Besynderligt stille.

Kirken, der siges at være bygget oven på det sted, hvor Jesus blev begravet, plejer at være centrum for et større sammenrend af mennesker om sommeren. I dag sidder der blot enkelte turister og hviler sig på pladsen foran indgangen.

Lidt derfra går Via Dolorosa, den vej Jesus angiveligt bar korset på vej til Golgata. Også her plejer pilgrimme og turister at flokkes og gøre den smalle gade næsten ufremkommelig. I dag sidder butiksejerne uden for deres små forretninger og ser utålmodigt ned ad den halvtomme gade.

Selvom turisthøjsæsonen i Israel kun knapt er begyndt, er det stadig et udsædvanligt syn ved Jerusalems store turistattraktioner.

”Det er al balladen og alle raketterne, der er skyld i det. Turisterne holder sig væk, når de hører om luftalarmer og optøjer,” siger Hanna Elias, der har en forretning med ikoner og krucifikser lige ved siden af Gravkirken. Han vurderer, at hans omsætning de seneste uger, hvor konflikten i Israel har stået på, er faldet med 30 procent.

Andre forretninger i den gamle by melder om et fald på 50 procent.

Disse tal kan meget vel blive væsentligt højere, efter at en lang række flyselskaber fra hele verden i tirsdags besluttede at aflyse alle deres flyafgange til Tel Aviv. Blandt andet SAS og Norwegian har aflyst deres afgange fra København til Israel.

begyndte ellers forrygende for turismen i Israel. Alt tydede på, at det ville blive et rekordår. Adskillige lavpris-flyselskaber har åbnet ruter til Tel Aviv, og antallet af turister i år var blevet spået til at overgå sidste års antal med 10 procent.

I løbet af få uger er de forventninger blevet manet til jorden.

Hoteller i både Jerusalem og Tel Aviv melder om, at mellem en tredjedel og fjerdedel af værelserne står tomme på et tidspunkt, hvor der ellers plejer at været næsten fuldt optaget. Og rejsebureauer står tilbage med aflyste ture og tomme flysæder.

Konflikten mellem palæstinensere og israelere har været intens, siden tre israelske teenagere blev bortført og dræbt i midten af juni. Men turismen i landet blev først mærket, da der i begyndelsen af juli blev sendt raketter fra Gaza ind over det centrale Israel.

”Indtil den første luftalarm lød i Tel Aviv, var alt normalt,” siger Eli Ziv, direktør for Tel Avivs hotelsammenslutning til den israelske avis Haaretz.

Han forklarer, at faldet i turister indtil videre har været væsentligt lavere sammenlignet med sidst, Israel og Hamas var i en større konflikt, i Gaza i 2012. Hvis flyselskaberne fortsætter med at aflyse afgange til Tel Aviv, kan det billede dog meget hurtigt ændre sig.

Ifølge Eli Ziv vil der typisk gå et halvt år, fra konflikten slutter, til turistsituationen i Israel er tilbage på sit normale niveau.

Mange lande har den seneste tid skærpet deres officielle rejsevejledning til Israel. Det danske udenrigsministerium fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til det sydlige Israel på grund af risiko for raketangreb. Der er endnu ingen sikre oplysninger om, hvor lang tid de forskellige flyselskaber har tænkt sig at aflyse flyene til Tel Aviv. Ender det med at blive en længerevarende situation, kan det blive et alvorligt slag for Israels økonomi. Israelske myndigheder arbejder derfor på højtryk for at overbevise omverdenen om, at der er tale om en overreaktion, og at der absolut ingen sikkerhedsrisiko er ved at flyve dertil.