USA og Rusland strides om beviser for nedskydning

USA mener, at Rusland er ansvarlig for nedskydningen af MH17, men har ingen hårde beviser

Den amerikanske regering slår imidlertid fast, at Rusland og præsident Vladimir Putin ”skabte omstændighederne” for angrebet.
Den amerikanske regering slår imidlertid fast, at Rusland og præsident Vladimir Putin ”skabte omstændighederne” for angrebet.

Rusland har trænet og udrustet de russisk sindede oprørere, der er ansvarlige for nedskydningen af MH17 passagerflyet i Donetsk-regionen i Ukraine torsdag i sidste uge.

Det siger det amerikanske efterretningsvæsen, der nu offentliggør satellitfotografier og andre efterretninger i et forsøg på at imødegå det, som USA opfatter som Moskvas forsøg på at sløre historien om nedskydningen.

Flyet blev højst sandsynligt ramt af et SA-11 missil affyret af russiskvenlige oprørere, siger talsmænd for USA's efterretningsvæsen.

De baserer deres analyse på satellitfotografier, data fra sociale medier, mærker efter granatsplinter på flyvraget og stemmeanalyser af oprøreres indbyrdes kommunikation.

Oprørerne havde ifølge USA tidligere nedskudt 12 ukrainske militærfly og helikoptere, og angrebet på det malaysiske passagerfly, der var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur, menes at have været en fejl.

Den amerikanske udenrigsminister John Kerry sandsynliggjorde i weekenden, at missilet stammede fra Rusland, men USA har endnu ikke fremlagt endegyldige beviser for sin påstand.

Den amerikanske regering slår imidlertid fast, at Rusland og præsident Vladimir Putin ”skabte omstændighederne” for angrebet.

”Vi mener, at præsident Putin og den russiske regering bærer ansvaret for den støtte, som de giver disse separatister; de våben, som de forsyner separatisterne med; den træning, de også tilvejebringer; og den generelle ustabilitet i det østlige Ukraine,” siger USA's nationale sikkerhedsrådgiver, Ben Rhodes, til den amerikanske tv-station CNN.

Efterretningskilder siger til amerikanske medier, at der den seneste måned har været et voksende strøm af våben fra Rusland til de separatist-kontrollerede områder i det østlige Ukraine, og at russerne har trænet oprørere i brugen af antiluftskytssystemer og andre avancerede våben i et russisk militæranlæg i Rostov nær den ukrainsk-russiske grænse. Ifølge amerikanerne er Rusland fortsat med at sende blandt andet kampvogne, artilleri og raketstyr ind over grænsen til Ukraine selv efter nedskydningen af MH17, der tog livet af 298 civile.

Imens forsøger Ruslands regering at fremme sin udlægning af historien om MH17. Moskva benægter at have bevæbnet oprørere med sprænghoveder og fremlagde mandag sine egne beviser for, at Ukraine bærer skylden for nedskydningen. Det russiske forsvarsministerium hævder blandt andet, at et ukrainsk militærfly fløj mindre end fem kilometer fra det malaysiske passagerfly umiddelbart inden, at det styrtede til jorden.

Både Ukraine og USA tilbageviser imidlertid den udlægning.

”Vi ser en fuldbyrdet indsats fra den russiske regering for at instruere venlige eller tilknyttede aktører i at manipulere medierne til at sprede Ruslands version af historien. Det, som det ligner, er endnu et klassisk tilfælde af at give ofrene skylden,” siger en højtstående repræsentant fra USA's efterretningsvæsen til den amerikanske avis Washington Post.

Den internationale efterforskning af ulykkesstedet ventes at give flere fysiske beviser for, hvad der skete med MH17. Kampe i regionen gør det imidlertid vanskeligt for eksperter at nå frem.