Lidegaard: Nye sanktioner rammer på smart måde

Markederne kommer til at straffe Rusland økonomisk på grund af den usikkerhed, der opstår med sanktionerne, siger udenrigsminister Martin Lidegaard

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R).
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

EU har fået nok, og derfor har vi besluttet at udvide de økonomiske sanktioner mod Rusland. Sådan lød det i går eftermiddags fra udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter at EU-landene er kommet nærmere indførelsen af bredere økonomiske sanktioner mod russerne inden for flere områder som følge af Ukraine-krisen.

”Vi indfører nu en række smarte sanktioner, hvor det er markederne, der kommer til at straffe Rusland økonomisk på grund af den usikkerhed, der opstår med sanktionerne,” siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Han kan ikke udelukke, at EU og Danmark selv kan blive ramt økonomisk, hvis Rusland vælger at svare igen med sanktioner rettet mod EU og de enkelte medlemslande.

”Men jeg tror godt, at jeg tør sige, at vi kan sove roligt om natten. Rusland vil blive ramt meget hårdere, end EU i samlet flok gør,” siger han.

Sanktionerne retter sig mod russiske virksomheder og bankers adgang til EU's finansielle markeder, våbenhandel, EU's eksport af udstyr til Rusland, som kan bruges til at fremstille våben, samt teknologi til energisektoren. Men den store russiske gasindustri bliver ikke mål for sanktionerne.

Nedskydningen af det malaysiske passagerfly over det østlige Ukraine forrige torsdag har forværret det i forvejen anstrengte forhold mellem EU og Rusland.

De nye sanktioner kan allerede træde i kraft fra på tirsdag.

FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, oplyste i går, at omkring 230.000 ukrainere som følge af krigshandlingerne i det østlige Ukraine har valgt at forlade deres hjem.

De seneste tre måneder har konflikten kostet flere end 1000 mennesker livet.