Flere end nogensinde jages på grund af deres tro

Religiøs vold fordrev millioner af mennesker fra deres hjem i 2013, viser USA's årlige rapport om religionsfrihed. Alle trosretninger rammes

Libanesere demonstrerede den 24. juli 2014 imod kristenforfølgelsen i Nordirak. Jihadister i Irak har markeret kristne hjem med det arabiske bogstav, N, der signalerer, at de kristne har valget mellem at konvertere til islam, betale en religiøs skat eller stå over for dødstrusler.
Libanesere demonstrerede den 24. juli 2014 imod kristenforfølgelsen i Nordirak. Jihadister i Irak har markeret kristne hjem med det arabiske bogstav, N, der signalerer, at de kristne har valget mellem at konvertere til islam, betale en religiøs skat eller stå over for dødstrusler. Foto: Joseph Eid.

Religiøse mindretal er i stigende grad udsat for forfølgelse og overgreb over hele verden. Det er den alarmerende konklusion i USA's årlige rapport om religionsfriheden i verden, som mandag aften dansk tid blev offentliggjort af den amerikanske udenrigsminister, John Kerry.

”I 2013 oplevede verden den største forflyttelse af trossamfund i mands minde. Millioner af kristne, muslimer, hinduer og andre fra en bred vifte af religioner blev tvunget fra deres hjem på grund af deres religiøse tro. Hele boligkvarterer tømmes for deres beboere, der flygter af frygt eller af tvang og forsvinder fra deres historiske hjemsteder,” konstaterer rapporten, der hvert år offentliggøres af det amerikanske udenrigsministerium.

International Religious Freedom Report peger især på Mellemøsten, hvor den kristne tilstedeværelse er tæt på at forsvinde. Alene i den syriske by Homs er antallet af kristne indbyggere faldet fra 160.000 før borgerkrigens udbrud for tre år siden til omkring 1000 i dag.

Men ingen trossamfund går fri for overgreb, understreges det. Værst er situationen i Afrika, hvor en million mennesker alene i Den Centralafrikanske Republik er flygtet efter sammenstød mellem muslimer og kristne. Dertil kommer det islamistiske Boko Harams stadig mere voldelige overgreb på kristne i Nigeria.

I Myanmar (Burma) har antimuslimske overgreb spredt sig fra Rakhine-provinsen i den vestlige del af landet, hvor 140.000 mennesker blev drevet fra deres hjem i 2012, til byen Meikhtila i det centrale Myanmar, hvor 100 muslimer blev dræbt i 2013 og 12.000 drevet fra deres hjem.

Politiske grupperinger i Myanmar spiller buddhister og muslimer ud mod hinanden, siger rapporten, og et lignende mønster tegner sig Sri Lanka, hvor nationalistiske buddhister har angrebet både moskéer og kirker, og i Bangladesh, hvor kristne og hinduistiske mindretal er blevet udsat for overgreb. I Indien er det hinduistiske nationalister, der begår overgreb mod muslimer og kristne.

Meget få lande går fri fra kritik i rapporten, der nævner både Kina, Rusland og Nordkorea og også kritiserer voksende antisemitisme i flere europæiske lande.

”Der er meget lang vej til respekt for religionsfriheden,” sagde John Kerry, da han præsenterede rapporten ved et pressemøde i Washing-ton.

Rapporten sætter ikke tal på antallet af religiøst betingede fordrivelser i verden, men FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, bekræfter den generelle tendens. Alene i Mellemøsten og Nordafrika voksede antallet af internt fordrevne i 2012 med 40 procent til 2,5 millioner mennesker, og tallet er yderligere vokset i 2013, oplyser UNHCR. I alt var der 28,8 millioner internt fordrevne i 2012.

Udviklingen overrasker ikke dr.theol. Peter Lodberg, der leder et forskningsprojekt om religionsfriheden i verden ved teologisk fakultet på Aarhus Universitet.

”Religiøse forskelle bliver i stigende grad til konflikter, fordi de bliver blandet sammen med politiske og økonomiske konflikter. I Vesten har vi troet, at verden ville blive mere og mere sekulariseret, men det er det modsatte, der sker. Der sker en religiøs vækkelse og radikalisering, blandt andet i den muslimske verden. Men også andre steder ser vi, at religion misbruges til at legitimere politiske og økonomiske kampe.” siger Peter Lodberg.

”Vi skal tænke den religiøse dimension og religions-dialogen med i international konfliktløsning. Vi må for alt i verden forhindre, at religion benyttes som løftestang i den voksende konkurrence om ressourcerne, i takt med at vi bliver flere på kloden,” siger Peter Lodberg.