Selvtægt er hverdag i store dele af verden

Overalt er selvtægt et problem, men særligt tre lande har forskernes interesse. Det store omfang af selvtægt i Bolivia skyldes bytilvækst, i USA hænger det sammen med landets forfatning, mens det i Sydafrika skyldes landets historie

Mordet på den sorte teenager Trayvon Martin førte til store demonstrationer i USA. Imidlertid blev drabsmanden, den 30-årige George Zimmerman (billedet), frikendt med henvisning til en omstridt lov.
Mordet på den sorte teenager Trayvon Martin førte til store demonstrationer i USA. Imidlertid blev drabsmanden, den 30-årige George Zimmerman (billedet), frikendt med henvisning til en omstridt lov. . Foto: Scanpix.

Mens selvtægtssager hører til sjældenhederne i Vesten og særligt i Danmark, er det hverdag andre steder i verden. Under konflikter som for eksempel i Ukraine og Den Centralafrikanske Republik trives selvtægten i høj grad, og i flere latinamerikanske og afrikanske lande er der dagligt borgere, der tager loven i egen hånd.

Lektor ved Center for Antropologi ved Goldsmiths Universitet i London Gavin Weston forsker i selvtægt og vold. Ifølge ham er problemet blandt andet stigende ved narkoruterne i Syd- og Mellemamerika og i afrikanske lande syd for Sahara, hvor politiet ikke er til stede eller mangler ressourcer.

Utilfredshed med det lokale politi er nemlig den største af alle de faktorer, der spiller ind i, når en befolkningsgruppe tyr til selvtægt, forklarer han:

”Hvis man opfatter politiets arbejde som mangelfuldt, kommer selvtægten til at ligne alternative politistyrker, der måske endda patruljerer i lokalområdet. I andre tilfælde mistænker man politiet for at være korrupt, eller man mener, at lovgivningen ikke er tilstrækkelig, som man eksempelvis kan se det hos racistiske selvtægtsgrupper som Ku Klux Klan i USA,” siger han.

Desværre er det stort set umuligt at finde tal, statistik eller noget som helst, der kan måle omfanget af selvtægt i forskellige lande. Kriminalstatistikker fra de mest hærgede lande er ubrugelige. Manglen på politi og dermed også registering er jo netop den primære årsag til, at borgerne i første omgang tager sagen i egen hånd. Derudover bliver selvtægt for det meste udført i relativt lovløse sammenhænge, hvor det sjældent bliver indberettet, og hvor handlingerne generelt møder bred offentlig opbakning.

Men ud over en generel mistillid til politiet, spiller sociale forhold også ind i selvtægtsraten, påpeger Gavin Weston:

”Fattigdomsproblemer er helt klart en faktor. Men fattigdom i sig selv er ikke årsagen. Mere præcist er det frygten for kriminalitet og sociale forskelle, der ligger bag denne kriminalitet, som er en stor årsag til voldelige, ikke-statslige strafhandlinger,” siger Gavin Weston. 

Foto: Allison Joyce/AFP/Scanpix og Joe Burbank/Reuters/Scanpix