Briter lever sammen på tværs af etniske grupper

Næsten hver 10. brite lever sammen med en af anden etnisk baggrund

Det er blevet normalt at have forhold på tværs af racer i vores generation.
Det er blevet normalt at have forhold på tværs af racer i vores generation. Foto: Henrik Sørensen.

De traditionelle skel mellem etniske grupper i Storbritannien er under opbrud. Folk gifter sig ikke længere kun med mennesker med samme baggrund som dem selv. Ni procent af alle voksne i England og Wales er i et parforhold med en person, som har en anden race eller etnisk baggrund. Det svarer til 2,3 millioner personer.

”Der er nu en normalisering af forhold på tværs af racer i denne generation. Folk er holdt op med at bemærke det i storbyerne, og det på en måde, som formentlig ikke finder sted i andre europæiske lande,” siger Sunder Katwala, direktør for kampagnegruppen British Future (Britisk fremtid), til avisen The Independent.

Opgørelsen af forhold på tværs af etnicitet er foretaget af det statistiske kontor for England og Wales på baggrund af folketællingen i 2011 og er en analyse af alle, som er samboende, gift eller i et registreret parforhold med en person af en anden etnisk baggrund.

De mennesker, som selv er af blandet race, er de mest tilbøjelige til at finde en partner af en anden etnisk herkomst. Det gælder for 84 procent.

Antallet af personer med blandet baggrund er derfor i stærk vækst. Antallet er fordoblet på et årti, og 45 procent af dem er under 16 år.

Sorte og mennesker med en afro-caribisk baggrund følger efter som de grupper, der typisk har en partner med en anden baggrund. Omvendt holder personer med en baggrund i Indien og særligt Pakistan og Bangladesh sig i overvejende grad til folk fra deres egen baggrund. Det er dog hvide briter, som er mindst tilbøjelige til at finde en livsledsager fra en anden race. Det gælder kun for fire procent.

”Det hænger sammen med, at hvide briter er langt den største gruppe, som udgør 81 procent af befolkningen, og derfor har lettere ved at komme i et parforhold med en, som også er hvid brite,” hedder det i rapporten fra det statistiske kontor.

Men fordi mange af de andre etniske grupper er meget mindre, er der faktisk en hvid brite med i 40 procent af alle blandede par.

Omar Khan, fungerende direktør i The Runnymede Trust, som er en uafhængig tænketank om raceforhold, finder de mere blandede parforhold positive.

”Det er gode nyheder, men det betyder ikke, at vi kan sige, at den sociale betydning af race er totalt forsvundet. Den etniske baggrund for den af forældrene, der kommer fra en minoritet, har stadig en social betydning,” siger Omar Khan.

Generelt er mænd og kvinder lige tilbøjelige til at søge partnere fra andre etniske grupper. Der er dog visse markante forskelle. 40 procent af kinesiske kvinder i England og Wales bor således sammen med en person fra en anden etnisk baggrund, mens det er kun 20 procent af de kinesiske mænd. Omvendt er det med arabere, hvor mændene er langt mere tilbøjelig til at leve sammen med en ikke-araber end kvinderne.