Spanien er på vej mod europæisk aldersrekord

Ifølge FN vil Spanien i 2050 være det land i Europa, hvor flest indbyggere er fyldt 65 år

Faldende fødselstal, længere levealder og økonomisk krise giver flere ældre og færre børn i Europa. I Spanien vil over en tredjedel af befolkningen i 2050 være fyldt 65 år, viser en fremskrivning. Her ses et solfyldt hjørne i Casarabonela i Andalusien.
Faldende fødselstal, længere levealder og økonomisk krise giver flere ældre og færre børn i Europa. I Spanien vil over en tredjedel af befolkningen i 2050 være fyldt 65 år, viser en fremskrivning. Her ses et solfyldt hjørne i Casarabonela i Andalusien. . Foto: Scanpix.

Det var en anden oplevelse at køre gennem landsbyerne i Spanien i 1980'erne. Kørte man om aftenen, når varmen var ved at lette, kunne man være sikker på, at der var masser af liv på torvet. Børnene løb rundt og legede, mens de voksne og gamle sad og snakkede og nød køligheden. I dag er børnene væk i mange landsbyer, og kun de gamle sidder tilbage i aftenskumringen.

Skal man tro en ny fremskrivning, FN har lavet, har verden kun lige taget hul på sin aldringsproces. I 2050 vil 34,5 procent af spanierne være fyldt 65 år det vil være den højeste andel i noget europæisk land og kun blive overgået af to andre lande i verden: Japan (36,5 procent ) og Sydkorea (34,9 procent).

Tendensen er den samme i det øvrige Europa. Både Italien, Grækenland, Portugal og endog Tyskland vil have mere end 30 procent af befolkningen over 65 år. Frankrig og Storbritannien vil ligge på omkring 25 procent. I Danmark vil antallet af ældre over 65 år også stige, men det vil formentlig ligge tættere på en fjerdedel end en tredjedel af befolkningen, vurderer FN.

Ifølge Ældre Sagen er antallet af ældre lidt lavere i Danmark end i gennemsnittet af EU-landene.

Ifølge en fremskrivning fra det amerikanske forskningscenter Pew vil andelen af ældre over 65 år i hele verden fordobles fra 7,7 procent i 2010 til 15,6 procent i 2050. Lande som Pakistan, Kenya og Nigeria vil opleve samme udvikling, omend under 10 procent af Pakistans befolkning vil være over 65 år og i de to afrikanske lande kun henholdsvis 6,3 og 3,8 procent.

Årsagerne til den dramatiske stigning i antallet af ældre er flere, men først og fremmest gælder, at fødselstallet er faldet drastisk i de seneste årtier, især i landene omkring Middelhavet. En spansk kvinde føder i gennemsnit 1,32 barn, en italiensk 1,43 og en portugisisk kvinde kun 1,28.

I disse lande var det helt almindeligt, at en gennemsnitsfamilie bestod af fire-fem børn i 1980'erne. Til sammenligning ligger fødselstallet i Danmark på 1,73 barn pr. kvinde, hvilket især skyldes, at Danmark er et af de førende lande, hvad angår barselsorlov og børnetilskud.

Bedre medicin og befolkningens generelle sundhedstilstand er en anden væsentlig forklaring på, at folk lever længere i dag. I Spanien er gennemsnitslevealderen steget med 10 år siden 1970'erne, fra 69,57 år til 79,4 år for mændenes vedkommende og fra 75,06 til 85,1 år for kvindernes.

Den økonomiske krise, der har været særligt hård ved de sydlige EU-lande i de seneste seks år, spiller også ind. Langt færre end tidligere tør binde an med at stifte familie. I Spanien og Italien er det således helt almindeligt, at unge bor hjemme, indtil de er omkring 30 år.