Frankrigs jøder flygter til Israel

Voksende antisemitisme og solidaritet med Israel har fået et rekordstort antal franske jøder til at udvandre til Israel

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix. Foto: JIM HOLLANDER/ Denmark.

Trods krigen i Gaza er antallet af franske jøder, der gennemfører deres ”alya”, eller udvandring til Israel, toppet henover sommeren. 5000 franske jøder mod 3000 i 2013 ventes at forlade Frankrig i år, og lige så mange har planlagt at emigrere i 2015.

I alt har 25.000 af Frankrigs 550.000 jøder undersøgt mulighederne for at udvandre til Israel ifølge Agence Juive, der organiserer de franske jøders ”alya”, og Frankrig er blevet den største kilde til jødisk indvandring i Israel.

”Jeg besluttede at udvandre efter skudattentatet mod den jødiske skole i Toulouse i 2012. Siden er jeg kun blevet bekræftet i min beslutning om at forlade et land, hvor jøder bliver overfaldet på gaden. Man taler om krigen i Israel, men vi er på vej til livet,” siger 45-årige Eric til det franske magasin Le Nouvel Observateur.

Han har netop forladt Paris sammen med sin hustru og parrets tre børn på 15, 11 og 4 år for at installere sig i byen Netanya.

Allerede i 2004, da antisemitismen steg kraftigt i Frankrig efter den anden intifada, opfordrede Israels daværende premierminister, Ariel Sharon, de franske jøder til at forlade landet.

Siden har blandt andet drabet på tre jødiske børn og en lærer i Toulouse øget frygten blandt de franske jøder, og den er blevet yderligere forstærket af polemikken om den anti-jødiske komiker Dieudonné og de seneste anti-israelske demonstrationer og angreb på synagoger og jødiske forretninger i Paris.

”Der er mange forskellige grunde til, at de franske jøder udvandrer,” siger Mark Knobel, specialist i antisemitisme ved de franske jøders organisation CRIF.

”Nogle vælger at følge familiemedlemmer, der allerede bor i Israel. Andre finder et bedre job, og atter andre, stærkt religiøse jøder finder det lettere at leve i overensstemmelse med deres tro i Israel. Der kan også være tale om et zionistisk valg til støtte for staten Israel. Men for en del er det antisemitismen og utrygheden i hverdagen, hvor deres børn bliver generet eller direkte overfaldet på gaden, der får familierne til at udvandre.”

Mark Knobel peger på, at antallet af antisemitiske overgreb er vokset fra 80-90 om året i 1990'erne til over 600 om året i gennemsnit siden 2000.

Den franske præsident, Francois Hollande, har i meget stærke vendinger fordømt de antijødiske demonstrationer og forsikret de franske jøder om den franske regerings støtte. Alligevel håber den israelske regering ifølge det israelske dagblad Maariv at trække i alt 40.000 vel-uddannede franske jøder til Israel.