Immigranter strømmer til Spanien

Det gode og stille vejr i det smalle farvand mellem Europa og Afrika har fået flere tusinde afrikanske immigranter til at forsøge at krydse Gibraltarstrædet. I tirsdags ankom over 900 immigranter i små gummibåde til den spanske kyst det største antal nogensinde på kun én dag og det fik opsamlingscentrene til at kollapse. I den sydspanske kystby Tarifa måtte to sportshaller hasteindrettes til interimistiske opsamlingslejre.

I går fortsatte strømmen, omend presset ikke var helt så stort. Samtidig forsøgte flere hundrede desperate afrikanere at komme over grænsehegnet til den spanske enklave Melilla. 80 af dem sad i flere timer på toppen af hegnet og nægtede at komme ned, før de fik sikkerhed for, at de fik lov at komme ind i Europa.

Næsten et halvt hundrede af de ankomne immigranter er børn under seks år. En af de mest hjertegribende historier var, at der i én af de skrøbelige gummibåde var en lille afrikansk pige på knapt et år. Babyen havde 38,5 i feber og kom straks under behandling af Røde Kors-læger, der gav hende øgenavnet ”Prinsessen”. Hun var rejst over strædet alene, fordi hendes forældre angiveligt blev forhindret i at komme med i båden af marokkanske betjente. Babyen passes nu af en spansk kvinde med to andre børn, mens de spanske myndigheder venter på, at ”Prinsessens” forældre skal kræve hende udleveret fra Marokko.

De spanske medier skriver, at én af årsagerne til den store strøm af immigranter er, at de marokkanske myndigheder bevidst har ladet gummibådene sejle ud på strædet i de seneste dage. På den måde forsøger Marokko angiveligt at lette sit eget interne pres.

I går holdt den spanske indenrigsminister krisemøde for at forsøge at afbøde problemet. En stor del af immigranterne ventes i de kommende dage flyttet til andre centre i Spanien, mens deres sager behandles. Samtidig forsøger det spanske udenrigsministerium igen at få Marokko til at forhindre, at bådene sætter kurs mod Europa.