Ebolafrygt vokser fortsat i Afrika

Indrejseforbud fra ebolaramte lande er ikke vejen frem, advarer WHO

Kenya har som det seneste frygtramte afrikanske land indført vidtgående forholdsregler for at undgå at få ebola ind for landets grænser.
Kenya har som det seneste frygtramte afrikanske land indført vidtgående forholdsregler for at undgå at få ebola ind for landets grænser. Foto: Xinhua/Sipa USA.

Fremover er vestafrikanere fra de ebolaramte lande, med undtagelse af Nigeria, forment adgang til Kenya. Som det seneste frygtramte afrikanske land har det østafrikanske land indført vidtgående forholdsregler for at undgå at få ebolavirussen inden for grænserne. I weekenden annoncerede Kenyas regering det midlertidige indrejseforbud. Forbuddet kommer dagen efter, at det vestafrikanske land Cameroun har indført et tilsvarende forbud.

Nu er der heller ingen pardon i Kenya, efter at landet for nylig blev udråbt af Verdenssundhedsorganisationen, WHO, til at være i højrisiko for at få sygdommen til landet på grund af landets mange flyvninger til og fra de smitteramte lande i Vestafrika.

På et pressemøde i lørdags fremlagde Kenyas sundhedsminister, James Macharia, således beslutningen.

“Vi tager dette skridt i erkendelse af, at der er brug for nogle ekstraordinære forholdsregler i forsøget på at begrænse ebola til Vestafrika,” lød det ifølge Reuters.

Indrejseforbuddet træder i kraft i dag og gælder samtlige Kenyas grænseovergange inklusiv havnene. Dermed er dørene klappet i for vestafrikanerne med undtagelse af sundhedsarbejdere og hjemrejsende kenyanere, der dog alle vil blive screenet og monitoreret ved deres tilbagekomst, forsikrer sundhedsministeren.

De forskellige tiltag til at indføre indrejseforbud får WHO til at mane til besindighed. Til trods for at ebolaudbruddet er det hidtil største i verden og ifølge WHO har kostet 1145 mennesker livet og smittet det dobbelte antal gælder det også om ikke at overreagere, advarer talsmand for WHO, Gregory Hartl.

”Det (ebolaudbruddet, red.) er en åbenlys kilde til bekymring og skal ikke undervurderes, men vi må tage forholdsregler, der modsvarer risikoen. Hvad ingen ønsker er generelle retningslinjer, der afskærer alle rejser og al handel,” siger han til den britiske avis The Guardian.

En række flyselskaber har aflyst deres flyvninger til de ebolaramte lande, og flyselskabet Korea Air er endda gået så vidt som også at aflyse sine flyvninger til Kenya.

Forbuddene gavner ikke ligefrem handelsbalancen i de hårdest ramte lande som Sierra Leone, Guinea eller Liberia, og Verdensbanken har allerede nedjusteret Guineas økonomiske vækst i år fra 4,5 procent til 3,5 procent.

WHO-talsmanden mener, at visse flyselskabers forholdsregler med screeninger af passagererne er et passende modsvar til ebolasmitterisikoen.

”Det giver mening at screene ved afgangen, og der er ikke noget til hinder for at screene ved ankomsten. Disse tiltag er langt bedre. Der er ikke nogen grund til at skyde gråspurve med kanoner,” siger Gregory Hartl.

WHO understregede dog samtidig i går, at også myndighederne i lande, der er ramt af ebola, bør undersøge alle personer, der rejser væk fra området.