FN indleder stor nødhjælpsaktion i Irak

FN-indsats skal nå ud til en halv million mennesker på flugt i Irak. Islamisk Stats overgreb mod civile fortsætter

Telte og mad er i dag på vej til en halv million mennesker i Nordirak.
Telte og mad er i dag på vej til en halv million mennesker i Nordirak. . Foto: AFP PHOTO/KARIM SAHIB.

Nødhjælp som telte og mad er fra i dag på vej til en halv million mennesker på flugt i Irak og det kurdiske selvstyre i det nordlige Irak.

FN's flygtningehøjkommissariat UNHCR sætter således en storstilet aktion i gang, som skal bringe hjælp fra Jordan, Tyrkiet og Dubai til omkring en halv million internt fordrevne mennesker.

De mange flygtninge har ikke bare behov for basale varer som mad, vand og telte, mange kæmper også med sorgen over at have mistet familie og venner og de ekstreme oplevelser under flugten fra den militante, islamistiske gruppe Islamisk Stat, IS.

Derfor er der også akut behov for krisehjælp, lyder det fra UNHCR.

”Iraks nuværende humanitære udfordringer er enorme,” lyder det fra UNHCR i en pressemeddelelse.

Nødhjælpen kommer på et tidspunkt, hvor IS, tidligere Isil, fortsætter sin fremfærd over for og overgreb på religiøse minoriteter som kristne og yazidier i Irak. IS angriber også muslimer, som gruppen ikke mener lever efter deres fortolkning af islam. USA advarer om, at IS' fremfærd kan føre til en humanitær katastrofe for områdets minoriteter.

500.000 mennesker flygtede i juni fra storbyen Mosul, da IS indtog byen. Blandt dem er størstedelen af byens kristne indbyggere. 200.000 mennesker, hovedsageligt yazidier og kristne, har i de seneste uger søgt tilflugt i det kurdiske selvstyre i Nordirak, efter IS indtog byen Sinjar og flere mindre byer i området. Mindst 11.000 mennesker har desuden ifølge FN søgt tilflugt i Syrien. I forvejen var tusinder af irakere fra Anbarregionen på flugt fra kampe mellem regeringshæren og islamistiske grupper.

Iraks største kristne by, Qaraqosh, er blevet stort set forladt, efter at IS tidligere på måneden indtog byen og sendte mange af de 50.000 indbyggere på flugt. Øjenvidner fortæller, at IS har brændt religiøse skrifter af og tager kors ned fra byens kirker. Tre kristne, irakiske ledere advarede for bare en måned siden om, at IS' angreb kan blive enden på kristendommens lange historie i Irak, som går tilbage til det første århundrede efter Kristi fødsel. Inden den amerikanske invasion i Irak i 2003 var der omkring 1,5 millioner kristne irakere, men siden da er antallet blevet mindre på grund af krig og sekterisk vold, som har sendt mange på flugt. I dag anslås der at være cirka 400.000 kristne tilbage i Irak.

En anden hårdt ramt befolkningsgruppe er yazidierne, et kurdisk, religiøst mindretal med rødder i det nordlige Irak. Mindst 80 yazidier blev henrettet i sidste uge af IS, da gruppen indtog byen Kucho. Yazidierne var blevet givet et ultimatum om enten at konvertere til islam eller ”tage konsekvenserne”, skriver det kurdiske medie Rudaw. Flere øjenvidner har fortalt om, hvordan IS har taget hundreder af kvinder og børn som gidsler i Irak. Andre øjenvidner fortæller om brutale henrettelser og massegrave, beretninger som Kristeligt Dagblad dog ikke kan verificere.

Henrettelserne fandt sted syd for Sinjarbjerget i Nordirak, hvor titusinder af mennesker, heraf mange yazidier, har været strandet uden mad eller vand efter at være flygtet fra IS. 35.000 personer er undsluppet bjerget, efter kurdiske militante oprettede en korridor ned fra bjerget. Amerikanske og irakiske helikoptere har desuden fløjet nødhjælp ud til bjerget og taget flygtninge med tilbage. Fra amerikansk side forlyder det, at der nu er 4000-5000 personer tilbage på bjerget, og at der ikke er behov for en aktion for at hjælpe flygtningene ned. Fra kurdiske embedsmænd lyder det dog, at de tilbageværende flygtninge især er ældre og de mest svækkede, som ikke kan klare den lange tur til fods ned i sikkerhed.

I weekenden gennemførte amerikansk militær og kurdiske styrker bombeangreb mod IS nær den kurdiske hovedby Erbil. Det lykkedes desuden styrkerne at genvinde kontrollen med en strategisk vigtig dæmning nord for Mosul. IS er vundet frem i Irak siden begyndelsen af juni, hvor den militante gruppe indtog Mosul og en række andre byer. Gruppen kontrollerer desuden områder i det nordlige Syrien.