Den islamiske bøddel fra London

Radikale britiske muslimer er rejst til Mellemøsten i hundredvis. Nogle deltager i det blodbad, som gruppen Islamisk Stat begår

En demonstration i London mod de militante islamister i Islamisk Stat. Oplysningen om, at manden, der på en video halshugger en amerikansk journalist, muligvis er brite, vækker bekymring i Storbritannien. -
En demonstration i London mod de militante islamister i Islamisk Stat. Oplysningen om, at manden, der på en video halshugger en amerikansk journalist, muligvis er brite, vækker bekymring i Storbritannien. - . Foto: Justin Tallis/AFP/Scanpix.

Måske hedder han John, manden der på en video halshugger journalisten James Foley fra USA. Han er muligvis leder af en gruppe rabiate islamister, der er rejst fra Storbritannien til Mellemøsten for at deltage i det blodbad, som oprørsmilitsen Islamisk Stat, IS, er i gang med i Syrien og Irak.

På videooptagelsen af halshugningen af Foley lyder det, som om at bødlen taler med britisk accent. Måske med en multikulturel tone fra det østlige London.

Oplysningerne er stadig ikke sikre, men analytikere er nu i fuld sving med at finde ud af, om bødlen kan identificeres. Pressen prøver det samme, og avisen The Guardian mener, at den har fat i noget.

Avisen har talt med et tidligere gidsel hos IS. Gidslet blev sammen med 10 andre løskøbt tidligere i år.

Gidslet siger, at bødlen på videoen var hovedforhandler for IS. En mand, der kaldte sig selv for John, og som menes at være brite.

John er ifølge det løsladte gidsel intelligent og virkede til at være uddannet. Han var leder af en lille gruppe på tre britiske islamister i Raqqa i Syrien. Denne gruppe blev af gidslerne kaldt for The Beatles på grund af den britiske oprindelse.

Avisen The Telegraph har også forsket i identiteten på bødlen og når ligeledes frem til, at han kaldes John og er leder af en gruppe på tre britiske islamister i Raqqa. Men ifølge The Telegraph er det de andre jihadister, der kalder den lille gruppe for The Beatles.

The Beatles i Raqqa er langtfra de eneste militante muslimer, der er rejst fra Storbritannien til Syrien og Irak. Siden borgerkrigen i Syrien begyndte for tre år siden, er omkring 500 muslimer ifølge britiske medier rejst fra deres hjem i Storbritannien til slagmarken i Mellemøsten. Omkring halvdelen er vendt hjem igen.

I juli sagde tal fra Politiets Efterretningstjeneste (Pet), at omkring 100 muslimer var rejst til Syrien fra Danmark for at slås.

Sagen om bødlen John har atter fået briterne til at spørge sig selv, hvad der går galt. Hvorfor folk frivilligt rejser til Mellemøsten for at slås som radikale muslimer.

Professor Anthony Glees fra Center for Sikkerhed og Efterretningsstudier på University of Buckingham har et bud.

”Det er, fordi ekstreme islamiske ideologier har fået lov at brede sig relativt let i vort land under dække af religion, ytringsfrihed og multikultur,” siger han til avisen The Independent.

Frank Furedi, pensioneret professor i sociologi på University of Kent, skriver i et indlæg på CNN's netavis, at halshugningen viser, at øksedrabet på åben gade i London i fjor på soldaten Lee Rigby ikke var et isoleret tilfælde. Morderne var to britiske islamister.

”Hvorfor afviser disse radikale jihadister de værdier og den levevis, der er i det samfund, de bor i,”? spørger han.

Furedi noterer sig, at politikere flere gange har opfordret til, at skoler underviser i britiske værdier for at dæmme op for radikal islam. Men han savner definitioner på, hvad sådanne værdier er:

”Hvis politiske ledere har svært ved at forklare, hvad det at være britisk er for noget, hvordan kan man så vente, at lærerne skal kunne.”