Sverigedemokraterne har fået svenskerne til at diskutere indvandrere

Meget tyder på, at Sveriges nationalkonservative partis stemmetal fordobles ved valget i september. For første gang er det for alvor lykkedes at sætte indvandrerspørgsmålet på dagsordenen, vurderer analytiker

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternes partileder, kan ifølge meningsmålinger se frem til, at partiets stemmetal bliver fordoblet ved det svenske valg.
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternes partileder, kan ifølge meningsmålinger se frem til, at partiets stemmetal bliver fordoblet ved det svenske valg. Foto: Henrik Montgomery/TT/Scanpix.

Ved valget i 2010 fik Sverigedemokraterne 5,7 procent af stemmerne og kom for første gang ind i Rigsdagen. Siden er det kun gået frem for partiet, der i de seneste meningsmålinger spås at få et historisk godt valg og opnå en fordobling - til omkring 12 procent - af stemmerne og samtidig blive Sveriges tredjestørste parti.

Sverigedemokraterne er i modsætning til både den nuværende borgerlige regering og den rød-grønne alliance, der spås at vinde regeringsmagten ved valget den 14. september, stærkt kritiske over for det store antal flygtninge, som Sverige hvert år modtager. Som det eneste parti i svensk politik er de klare modstandere af indvandrerpolitikken, og det er ifølge Mikael Jalving, der er historiker og følger svensk politik tæt, forklaringen på partiets fremgang.

”Det er kun Sverigedemokraterne, der diskuterer indvandrerpolitikken. Og det ene emne er årsagen til, at de har kunnet hverve så mange nye vælgere,” siger Mikael Jalving, der op til det svenske valg har været vært på et debatprogram på Radio24syv om svensk politik med særligt fokus på de emner, svenskerne traditionelt ikke debatterer i offentligheden.

Et af de emner er indvandrerpolitik, hvor de store partier i mange år ikke har villet indgå i diskussion med Sverigedemokraterne og i flere tilfælde har nægtet at deltage i debatter, hvis repræsentanter for det indvandrerskeptiske parti var til stede.

Den situation er der dog under den igangværende valgkamp blevet lavet om på, hvor særligt Sverigedemokraternes leder, Jimmie Åkesson, har haft held til at præge debatten. Ifølge Marie Demker, der er professor i statskundskab ved Göteborgs Universitet, ligger en stor del af forklaringen på fremgangen og opmærksomheden i, at partiet har opnået større folkelig accept.

”Deres fokus på indvandring gjorde, at de kom ind i Rigsdagen ved seneste valg. Og der har de haft en platform for at tiltrække sig opmærksomhed og sætte indvandring på agendaen. Det er ikke, fordi man er lykkedes med at gennemføre sin politik, men partiet er kommet massivt igennem i medierne og har dermed kunnet sætte dagsordenen,” siger Marie Demker, der tidligere i år udgav bogen ”Sverige for svenskerne” om tolerancen over for flygtninge og den samtidige fremgang for fremmedfjendtlig politik.

Emnet er højrelevant i den igangværende valgkamp, hvor den borgerlige statsminister, Fredrik Reinfeldt fra Moderaterne, i sidste uge proklamerede, at man vil øge flygtningestrømmen.

”Vores vurdering er, at den store hensynsløshed i en ødelagt verden, vi oplever i vores absolutte nærhed, er så alvorlig, at flere mennesker vil blive tvunget til at flygte til Europa og Sverige. Jeg beder det svenske folk om at vise tålmodighed over for det,” sagde Fredrik Reinfeldt i sin politiske sommertale i lørdags.

En udtalelse, der straks har fået Jimmie Åkesson til at tage afstand fra regeringen.

”Statsministeren har bekræftet: Valget står mellem velfærd og masseindvandring. Du vælger 14. september,” skriver han på det sociale medie Twitter.

Spørgsmålet er nu, om den aktuelle debat vil rykke endnu flere stemmer over til Sverigedemokraterne i den sidste fase af valgkampen.

”Det er det spørgsmål (flygtningepolitikken, red.), der kommer til at dominere. Vi får fra og med nu vores helt egen banehalvdel. Der er ingen andre partier, som har samme politik, som vi har,” siger Sverigedemokraternes presseansvarlige, Linus Bylund, til avisen Aftonbladet.