Topmøde bringer håb om løsning

Præsidenterne fra Rusland og Ukraine mødes i dag i Hviderusland

Præsident Putin og præsident Porosjenko mødes i dag i Rusland. På billedet er de i samtale med Tysklands kansler, Angela Merkel.
Præsident Putin og præsident Porosjenko mødes i dag i Rusland. På billedet er de i samtale med Tysklands kansler, Angela Merkel.

Konflikten i Ukraine bevæger sig ind i en ny fase, og den kan rumme mere fredelige løsninger, end vi hidtil har set. Det vurderer flere Rusland-kendere, Ritzau har talt med.

I dag mødes den russiske præsident, Vladimir Putin, med sin ukrainske kollega, Petro Porosjenko, i Minsk i Hviderusland, og her ventes krisen drøftet.

Forud for mødet har Rusland meddelt, at det agter at sende endnu en nødhjælpskonvoj til de krigsramte områder i Østukraine. En tilsvarende konvoj skabte for nylig store spændinger, men lektor ved Københavns Universitet Flemming Splidsboel Hansen ser den nye konvoj som en del af en balancegang for Putin.

”Han har besluttet sig for at gøre noget uden at gøre for meget. Han er under pres, og han er nødt til at gøre noget, for der er folk, der siger, at han bør bombe Ukraine,” siger forskeren.

Hans analyse er, at Putin søger en politisk løsning på krisen i Ukraine.

Det er første gang, at de to mødes, siden Porosjenko blev præsident i Ukraine i juni.

Resultatet af topmødet, forudser Splidsboel Hansen, bliver starten på en ukrainsk opgivelse af Krim, mod at Rusland accepterer, at resten af Ukraine forbliver Ukraine. Herefter bliver det store spørgsmål, om Ukraine skal være en føderation.

Jon Kyst, ph.d. i russiske forhold, påpeger, at Putin på hjemmebane er presset fra to sider.

”Han har både en liberal og en konservativ fløj, han skal tilfredsstille. Den liberale vil have det her afsluttet, så forholdet til Vesten bliver normaliseret. Den konservative fløj har brug for en følelse af, at man gav dem en lærestreg i Ukraine”.

Samtidig med nyheden om en ny humanitær konvoj meldte det ukrainske militær om kampe med en kolonne pansrede køretøjer uden for byen Novoasovsk ikke langt fra den russiske grænse. Kolonnen skulle bestå af cirka 50 køretøjer, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kolonnen var angiveligt på vej mod havnebyen Mar-jupol, der ud over store industrianlæg har adgang til Sortehavet. Ifølge Ukraines hær er kolonnen russiske soldater, der forsøger at åbne en ny front i kampene i Øst-ukraine.