Porosjenko og Putin gav hånd i Minsk

Hviderussisk præsident kalder det usandsynligt med et gennembrud i forhandlinger mellem den ukrainske og den russiske præsident

Vladimir Putin (tv) og Ukraines præsident Petro Poroshenko gav hinanden hånden i Minsk.
Vladimir Putin (tv) og Ukraines præsident Petro Poroshenko gav hinanden hånden i Minsk. .

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, gav i går hånd og så hinanden i øjnene for første gang, efter at Porosjenko i juni blev præsident.

Det skete i Hvideruslands hovedstad, Minsk. Her mødtes de med kollegerne fra Hviderusland og Kasakhstan i et topmøde inden for deres toldunion.

I aftes meddelte den ukrainske regering på Twitter, at selve mødet mellem Putin og Porosjenko om Ukraine-krisen var gået i gang.

Forud for mødet kom både Putin og Porosjenko med bemærkninger om situationen i Ukraine. Putin sagde således, at krisen i den tidligere sovjetrepublik ikke kan løses ved yderligere militær optrapning eller uden at inddrage landets russisktalende regioner i øst. Ifølge Porosjenko kan krisen kun løses ved hjælp af øget grænsekontrol med Rusland, der skal standse våbenforsyningen til prorussiske separatister.

Porosjenko ankom i går middag til Minsk, hvor han holdt et forberedende møde med en række topfolk fra EU-Kommissionen, heriblandt udenrigschef Catherine Ashton.

Ifølge mødets vært, den hviderussiske præsident, Aleksander Lukasjenko, er det dog usandsynligt, at der kommer et gennembrud i fredsforhandlingerne. Men mødet bør kunne sætte fredsprocessen i gang, lød det fra præsidenten.

Det er kun anden gang, at Ukraines præsident mødes ansigt til ansigt med Vladimir Putin. Første gang var i begyndelsen af juni, hvor den franske præsident, Franois Hollande, satte et kort møde i stand i forbindelse med markeringen af 70-året fra D-dag i Normandiet.

Petro Porosjenko opløste i mandags landets parlament og udskrev nyvalg. Ukraine holder parlamentsvalg den 26. oktober.