FN: Stigmatisering af ebola-lande forværrer krisen

Indrejseforbud for vestafrikanere og lignende indgreb er ikke nødvendige, snarere skadelige, mener FN

Dødstallet som følge af den frygtede blødningsfeber ebola stiger fortsat i Vestafrika.
Dødstallet som følge af den frygtede blødningsfeber ebola stiger fortsat i Vestafrika. . Foto: SIA KAMBOU.

FN advarer nu om, at de massive forholdsregler, som stadig flere lande tager for at holde ebola-virussen væk fra dørtrinnet, fører til en unødvendig brændemærkning af de tre hårdest ramte vestafrikanske lande, Sierra Leone, Guinea og Liberia.

For nylig udstedte Sydafrika som det seneste afrikanske land i rækken indrejseforbud for vestafrikanerne. Forbuddet gælder ifølge en talsmand for den sydafrikanske regering ”så længe det er nødvendigt”.

Mindst syv andre afrikanske lande har sat lignende foranstaltninger i værk, heriblandt de østafrikanske lande Zambia og Kenya. Men tiltagene er for voldsomme og skader bekæmpelsen af ebola, mener FN.

”Selvom de aktuelle adgangsbegrænsninger (...) og nabolandenes restriktioner på fly, der er lettet derfra, er forståelige, så er de ikke nødvendige,” siger Stephane Dujarric, talsmand for FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

Restriktionerne forværrer tværtimod krisen i Vestafrika. Ikke blot for indbyggerne i de importafhængige, smitteramte lande, hvor ris fra Asien udgør grundpillen i kosten for landets mange fattige.

Restriktionerne står også i vejen for nødhjælpsorganisationerne, der skal afhjælpe krisen, og som er afhængige af luftfarten og mobilitet for at få fløjet personale, udstyr og nødhjælpsforsyninger frem til ebola-bekæmpelsens frontlinje, lyder det fra Stephane Dujarric. Begrænsningerne på flyvningerne ”lægger hindringer i vejen for de internationale eksperter, der er involveret i indsatsen,” siger han.

Og der er brug for de internationale eksperter og nødhjælpsorganisationerne i kampen for at stoppe sygdommens hærgen. Allerede før de vestafrikanske sundhedsansatte selv begyndte at dø af ebola-virussen, var der forsvindende få af dem.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, havde Liberia en læge pr. 78.000 indbyggere og Sierra Leone en læge pr. 45.000 indbyggere. Tallene skal ses i lyset af Danmarks ene læge pr. 200 indbyggere. I dag kæmper landene med yderligt overbelastede og kollapsende sundhedssystemer, der blandt andet betyder, at flere vestafrikanere end normalt dør af helbredelige sygdomme som malaria og diarré.

Ud over de vaklende sundhedssystemer er landenes handel, turisme og forventede økonomiske vækst i frit fald.

Midlertidige stop for nationale og internationale flyvninger til landene er ikke vejen frem, lyder det fra FN.

”Begrænsningerne på flyvningerne bidrager til den økonomiske og diplomatiske isolation og den stigmatisering, som de berørte landes indbyggere i forvejen oplever,” siger Stephane Dujarric.

Senest er Den Demokratiske Republik Congo som det femte afrikanske land blevet ramt af et udbrud af ebola. Udbruddet menes dog at være et isoleret tilfælde, fordi virustypen lader til at være en anden.

Ifølge den seneste opgørelse fra WHO er 1427 mennesker døde af ebola og 2614 rapporteret smittet.