Massemisbrug af børn tyder på angst for at stemple etnisk gruppe

Gennem 16 år blev 1400 børn misbrugt seksuelt i en britisk by, uden myndighederne greb ind. Noget tilsvarende er usandsynligt i Danmark, mener eksperter

Ofrene i Rotherham var overvejende hvide piger, som kom fra dårligt socialt stillede kår. Gerningsmændene var overvejende mænd af pakistansk herkomst. Her en ung pige på gaden i Rotherham.
Ofrene i Rotherham var overvejende hvide piger, som kom fra dårligt socialt stillede kår. Gerningsmændene var overvejende mænd af pakistansk herkomst. Her en ung pige på gaden i Rotherham. Foto: EPA/WILL OLIVER.

Ofrene er mange. Men der er også mange skyldige i sagen om det årelange misbrug af 1400 børn i den engelske by Rotherham, som er på størrelse med Aarhus.

Ofrene var overvejende hvide piger, som kom fra dårligt socialt stillede kår. Gerningsmændene var overvejende mænd af pakistansk herkomst, som med først gaver, siden alkohol, stoffer og trusler systematisk har misbrugt pigerne.

Mange af gerningsmændene er allerede i fængsel, andre bliver efterforsket.

Men omfanget af misbruget stod først chokerende klart, da en rapport denne uge fastslog, at hele 1400 børn helt ned til 11 år er ofre for misbruget, som stod på over 16 år.

Her peger pilen på, at såvel de sociale myndigheder som politiet i området, som ikke tog de mange blinkende advarselslamper alvorligt.

Forfatteren til rapporten konkluderer, at der både hos politi og sociale myndigheder var en frygt for at stemple en etnisk gruppe. En frygt, som gik til toppen af byrådet, som er kontrolleret af arbejderpartiet Labour.

”Jeg fik fortalt, at nogle folkevalgte syntes at fornægte problemet og nægtede at tro på, at noget sådant kunne ske i Rotherham. Der var også en bekymring for at bringe det etniske spørgsmål ud i det åbne, fordi det ville skade sammenhængskraften i samfundet,” sagde professor Alexis Jay ved præsentationen af rapporten.

”Der var eksempler på børn, som blev overhældt med benzin og truet med at blive antændt, truet med våben, tvunget til at overvære voldtægt af andre og truet med, at de ville blive dræbt, hvis de sladrede,” sagde Alexis Jay.

Psykolog Kuno Sørensen fra den danske hjælpeorganisation Red Barnet hæfter sig ved, at mange ofre netop i forvejen var udsatte.

”Ofre føler sig ofte utrygge ved at anmelde overgreb, fordi de tvivler på, at myndighederne vil tro på dem. Og jo længere nede af den sociale rangstige du er, jo mindre tillid er der,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Og det med god grund. En pige har fortalt den britiske avis The Times, hvordan hun både som 13- og 14-årig gik til politiet og de sociale myndigheder. De betragtede hende som ”en dum og fræk pige”, som selv var ude om det ”fordi hun var sammen med asiater”.

Flere i Storbritannien taler om, at overgrebene er udtryk for et nedgørende og respektløst kvindesyn. Muslimske grupper har også reageret - og de kræver en politi-undersøgelse, så alle gerningsmænd bliver stillet til ansvar.

”Jeg er pakistansk, og jeg er muslim, og der er absolut ikke noget i den religiøse tro i islam, som tolererer misbrug af et barn. Troen fordømmer det,” fastslår Muhbeen Hussain over for den britiske nyhedsstation BBC.

Han er stifter af en muslimsk ungdomsgruppe i Rotherham, og han kalder også rapporten for chokerende.

”Seksualitet er et tabu i muslimske pakistanske samfund. Derfor sker det i hemmelighed. Det er derfor, at vi i det bredere muslimske samfund ikke har kendt til det,” siger han.

Kuno Sørensen fremhæver, at indsatsen i Danmark er mere systematisk, mens den er mere sporadisk i England. Sikkerhedsnettet i Danmark er således langt mere fintmasket, hvilket Niels Christian Barkholt, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, er enig i.

”Det er ret usandsynligt, at noget tilsvarende kan ske i Danmark. Sagen har et omfang, som man ikke kan sammenligne med danske forhold. Men der kan være tilfælde, vi ikke opdager i tide, for seksuelt misbrug er noget, som man gøre alt for at hemmeligholde,” siger Niels Christian Barkholt.

Misbruget i engelske Rotherham har særligt været rettet mod udsatte børn og unge, hvoraf mange var anbragt på åbne institutioner, men hvor misbruget fandt sted uden for institutionerne.

”Der er ingen tvivl om, at den gruppe er særligt sårbare. Men vi har skærpet tilsyn, fordi vi har haft forfærdelige sager på bosteder,” siger Niels Christian Barkholt.