Frygt for flere hiv-smittede i Uganda

Ny lov gør sundhedseksperter bekymrede

Forældreløse børn hvis forældre er døde af hiv/AIDS.
Forældreløse børn hvis forældre er døde af hiv/AIDS. Foto: Mauro Fermariello.

Den er gal med Ugandas lovgivning igen ifølge ugandiske og internationale sundhedseksperter og hjælpeorganisationer. Så gal, at det østafrikanske lands regeringsfinansierede aids-kommission nægter at støtte landets nye hiv- og aidslov, som præsident Yoweri Museveni netop har underskrevet.

Loven gør det strafbart med op til 10 års fængsel samt store bøder at smitte andre med hiv ”med forsæt”. Den gør det lovligt for læger at afsløre en patients hiv-status for patientens familie og partner, uden at patienten selv har givet samtykke til det, og den gør det obligatorisk for gravide kvinder og deres mænd at blive hiv-testet.

Loven er Ugandas seneste forsøg på at ændre ved landets status som det land i Østafrika, der har det højeste antal nye hiv-infektioner. Syv procent af verdens 2,1 millioner nye smittetilfælde om året kommer fra Uganda. Næst efter Sydafrika og Nigeria gør det landet til det tredjehårdest ramte i Afrika syd for Sahara. Ifølge regeringen skal loven beskytte den ugandiske befolknings sundhed.

Formanden for parlamentets sundhedsudvalg, Kenneth Omona, siger til den ugandiske avis The Monitor, at den nye lov er et forsøg på ”at forebygge og kontrollere udbredelsen af hiv”.

Men Ugandas regering rammer forbi med sin valgte strategi, siger kritikere. Den nye hårdtslående lovgivning er ikke vejen frem, indvender en række ugandiske og internationale hjælpeorganisationer og sundhedseksperter.

Anne Stangl, forsker ved det amerikanske Center for kvindeforskning (ICRW), hører til kritikerne.

”Det er et stort skridt baglæns for et land, der de seneste 30 år har været et foregangsland i bekæmpelsen af hiv,” understreger hun i en kritisk kommentar til det amerikanske nyhedssite Thomson Reuters.

Loven vil udelukkende bidrage til yderligere fordømmelse og diskriminering af hiv-smittede og samtidig formodentlig få antallet af nye hiv-tilfælde til at stige, vurderer Anne Stangl.

”Loven gør det obligatorisk for gravide kvinder og deres partnere at blive testet, men research viser, at kvinderne allerede bliver testet. Tidligere research har vist, at obligatoriske tests fører til, at nogle helt kvinder bliver væk fra graviditetsundersøgelser.”

Kritikken går ikke kun på de gravide kvinder. Det handler om den ugandiske befolknings sundhedstilstand, der er i risiko for at blive væsentligt forværret, hvis ikke loven bliver modereret, lyder det fra den ugandiske organisation Network for Law, Ethics and hiv/aids (Netværk for ret, etik og hiv/aids)

”I sig selv er den nye lovgivning god, den fordømmer vi ikke, vi ønsker blot at få foretaget et par ændringer,” siger en talskvinde for netværket til nyhedsbureauet IPS.

Netværket har tidligere peget på, at et af problemerne ved loven er, at risikoen for at blive stemplet som kriminel vil afskrække uganderne fra at lade sig teste. Fremover risikerer en ugander retsforfølgelse, hvis han eller hun beviseligt kender sin egen hiv-status.

Hvad kun hver tredje ugander gør ifølge organisationens direktør, Dorah Kinconco Musinguzi.

”Hvis de resterende 67 procent ikke lod sig teste, før der blev indført en lov, der truer dem som potentielle kriminelle, vil de så lade sig teste nu, hvor loven er blevet indført,” sagde hun i forbindelse med parlamentets vedtagelse af loven.