Svensk valg kan tvinge integrationsdebat frem

Selvom Sverigedemokraterne ikke ser ud til at få indflydelse i Rigsdagen, vurderer seniorlektor, at valgsejren kan få de øvrige partier til at åbne for integrationsdebatten

Jimmie Åkesson (th.) interviewes på SVT efter Sverigedemokraternes fremgang til 12,9 procent af stemmerne, hvilket gør partiet til det tredjestørste i Rigsdagen. -
Jimmie Åkesson (th.) interviewes på SVT efter Sverigedemokraternes fremgang til 12,9 procent af stemmerne, hvilket gør partiet til det tredjestørste i Rigsdagen. - . Foto: Sören Andersson/TT/Scanpix.

”Kære parti-venner, vi vandt! Det har været en lang rejse, men nu står vi her som Sveriges tredjestørste parti,” sagde Sverigedemokraternes leder, Jimmie Åkesson, i sin tale ved valgfesten søndag aften, da det stod klart, at partiet siden 2010 er mere end fordoblet fra 5,7 procent til 12,9 procent af stemmerne. I Rigsdagen ser partiet ud til at gå fra 20 til 49 af de i alt 349 pladser efter valget.

”Vi vil tage ansvar. Og selvom alle andre partier siger, at de vil holde os væk fra indflydelse, bliver det umuligt at holde os helt nede, for vi er nu tungen på vægtskålen i svensk politik,” sagde Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterne har som det eneste parti i Sverige markeret sig ved at tale åbent om integration og har kritiseret både den borgerlige regering, der har siddet på magten siden 2006, og venstrefløjen for ikke at tage indvandrerspørgsmålet alvorligt.

Men mens allede andre partier har vendt Sverigedemokraterne ryggen og konsekvent har haft en strategi om at tie dem ihjel, kan resultatet af søndagens valg tvinge de andre partier til at åbne op for integrationsdebatten. Det vurderer Maria Oskarson, der er seniorlektor i statskundskab ved Göteborgs Universitet.

”Alle har sagt, at de ikke vil lade Sverigedemokraterne få indflydelse, men om de ender med at kunne holde fast i det, er meget svært at spå om. Det er klart en mulighed, at man vil se et skifte, og de andre partier nu vil tale mere om integration,” vurderer hun.

”Nogle debattører har peget på, at integrationsspørgsmålet bliver nødt til at blive taget op nu, for at Sverigedemokraterne ikke skal vokse yderligere. Ikke på deres (Sverigedemokraternes, red.) præmisser, men fra et socialdemokratisk eller liberalt perspektiv,” siger Maria Oskarson.

Hun vurderer endvidere, at selvom den rød-grønne alliance med socialdemokraten Stefan Löfven i spidsen måske kan lykkes med at holde Sverigedemokraterne uden for indflydelse i Rigsdagen, kan partiet alligevel ende med at få indflydelse på den politiske dagsorden igennem lokalpolitik. Det skyldes, at der samtidigt med Rigsdagsvalget blev afholdt kommunal- og regionsvalg. Optællingen af disse stemmer sker traditionelt først efter optællingen af stemmerne til valget til Rigsdagen.

”Et af de store spørgsmål efter valget er, hvor meget indflydelse Sverigedemokraterne får på kommunalt niveau. Det bliver diskuteret meget, hvilke kommuner, der skal tage imod flygtninge og asylsøgere, og det er et emne, hvor Sverigedemokraterne står stærkt,” vurderer Maria Oskarson.

Douglas Brommesson, der er seniorlektor i statskundskab ved Lunds Universitet, vurderer, at de øvrige partier vil kunne holde Sverigedemokraterne uden for indflydelse i langt de fleste kommuner, men at det kan blive svært for dem i det sydlige Sverige.

”Alle partier - også på kommunalt niveau - siger, at man ikke vil samarbejde med Sverigedemokraterne, og jeg tror heller ikke, det kommer til at ske. Men i det sydlige Sverige står de meget stærkt, og dér bliver det svært at lave flertal uden om dem,” siger Douglas Brommesson.

Han mener, at det er særdeles vanskeligt at vurdere, om de øvrige partier vil lykkes med en strategi om at tale åbent om integrations- og indvandrerspørgsmål.

”Det er meget svært at afgøre, om de andre partier vil opnå noget ved at gøre det. Men det er klart, at man efter valgresultatet i søndags vil sætte sig ned og tænke forskellige strategier og scenarier igennem. Og at der kommer en diskussion om, hvordan man skal håndtere integrationsspørgsmålet, er en klar mulighed,” vurderer Douglas Brommesson.