Kan Skotland gøre det utænkelige i dag?

Uforsonlighed har skæmmet afslutningen på kampagnen op til dagens afstemning om løsrivelse fra Storbritannien. Der ventes en uhørt høj valgdeltagelse

Den skotske førsteminister, Alex Salmond, til en "Ja"-kampagne i Perth. Spørgsmålet om selvstændighed er i høj grad et spørgsmål om følelser.
Den skotske førsteminister, Alex Salmond, til en "Ja"-kampagne i Perth. Spørgsmålet om selvstændighed er i høj grad et spørgsmål om følelser. Foto: Ken Jack/Demotix/Corbis.

Et par teatermasker vil være det perfekte billede på stemningen i Skotland i morgen tidlig. Den ene halvdel vil grine, og den anden vil græde, når resultatet af folkeafstemningen om et uafhængigt Skotland er kendt.

Som i teatret er det også i høj grad et spørgsmål om følelser. Mellem den rationelle fornuft, hvor det er sikrest at blive i Unionen med resten af Storbritannien, og så den euforiske følelse af frihed ved at blive en helt ny og selvstændig stat.

Spørgsmålet har i den grad fanget befolkningen, og valgdeltagelsen spås at blive rekordhøj. Her på afstemningsdagen står de to fløje stort set lige, og udsigten til et selvstændigt Skotland har aldrig været tættere på.

Et faktum, som giver grund til selvransagelse på regeringsgangene i Westminster i London - og ikke mindst hos premierminister David Cameron. Han havde i starten en noget blasert tilgang til spørgsmålet. Holdningen bunder blandt andet i, at det for halvandet år siden var helt utænkeligt, at skotterne valgte selvstændigheden. Dengang viste meningsmålingerne, at knap 50 procent af skotterne ville blive i Storbritannien, og kun godt 30 procent ville være uafhængige.

Som professor Nicola McEwen fra Edinburgh Universitet har forklaret Kristeligt Dagblad, så overgav premierministeren al kontrollen med afstemningen til den skotske regering - selv formuleringen af spørgsmålet. Han var også så sikker på et nej, at han afviste tanken om tre spørgsmål på stemmesedlen. Det tredje skulle handle om at give mere magt til det skotske parlament i Edinburgh. Det er så indirekte blevet en del af valgkampen. I slutspurten har David Cameron sammen med Labours Ed Miliband og partileder Nick Clegg fra De Liberale Demokrater udstedt et løfte, hvor skotterne får langt mere magt og selvstyre, hvis de bliver i Unionen. Noget, den skotske førsteminister Alex Salmond har beskrevet som ”en desperat handling fra Team Westminster”.

Begge fløje har gjort det klart, at hvis det bliver et ja til selvstændighed, så vil der ikke være nogen vej tilbage. Og bliver det et nej, så vil debatten være lukket i hvert fald en generation, som af Alex Salmond er defineret som 20 år.

Valgkampen har været påstand mod påstand, hvor begge parter har argumenteret for, hvorfor henholdsvis nej og ja vil være det bedste for skotterne. Nej-siden har særligt slået på det historiske fællesskab og usikkerheden ved et ja, mens ja-siden har fokuseret på mulighederne og spår økonomisk fremgang og en skandinavisk velfærdsstat. Men det er spørgsmål, som der ikke er en facitliste for.

Rent psykologisk er ”ja” positivt ladet, og nej-siden har forsøgt at gøre nej'et positivt med slogans som ”Nej-tak” og ”Bedre sammen”. Men i takt med at valgdagen er kommet tættere på, er tonen blevet mere uforsonlig, og særlig ja-siden har været aggressiv, hvorfor mange ikke tør udtrykke deres holdning, hvis de stemmer nej. Derfor ligger der også et stort forsoningsarbejde foran skotterne, når resultatet er kendt i morgen. Men som psykoanalytikeren Calum Neill fra Edinburghs Napier University har forklaret, så vil det blot være endnu et skel i landet, hvor fodboldhold skiller folk, det samme med katolikker og presbyterianere samt rivaliseringen mellem Glasgow og Edinburgh.

Men følelserne kan løbe over i morgen tidligt, når resultatet er kendt. Helt ekstraordinært har de skotske pubber lov til at være åbne hele natten, mens stemmerne i den historiske afstemning bliver talt op.