”Islamisk Stat er blot en lille del af problemet”

Den vestlige koalitions luftangreb mod Islamisk Stat rammer kun toppen af isbjerget af problemer, mener frem-trædende person fra den syriske opposition. Kampen mod islamisk fanatisme kan ikke vindes militært, siger han

Irakisk-kurdiske peshmerga-soldater i kamp mod Islamisk Stat øst for Mosul.
Irakisk-kurdiske peshmerga-soldater i kamp mod Islamisk Stat øst for Mosul. Foto: AFP PHOTO/ JM LOPEZ.

Fokus er alt for snævert, når en lang række vestlige lande vil løse problemet med Islamisk Stat i Irak og Syrien ved hjælp af intensive luftangreb. Den militante islamisme vil blusse op igen, når de vestlige fly har forladt området.

Sådan lyder budskabet fra Kamal al-Labwani, menneskerettighedsforkæmper og en fremtrædende person fra den trængte syriske opposition, under et opsigtsvækkende besøg i Israel.

Hans reaktion kommer oven på, at en bred koalition af vestlige lande, deriblandt Danmark, er gået sammen om at ville bekæmpe Islamisk Stat, der har erobret og hærget store områder i Irak og Syrien. I sidste uge annoncerede den amerikanske præsident Obama, at USA vil lede koalitionen, hvis indsats primært vil bestå i at ramme Islamisk Stat fra luften. Samtidig vil USA sende våben og anden støtte til de moderate oprørere i Syrien.

Men koalitionens beslutning er ikke nødvendigvis kun gode nyheder for den moderate opposition i Syrien, mener Kamal al-Labwani.

”Jeg byder Obamas koalition velkommen. Men problemet i Syrien og Irak kan ikke løses militært. Der skal i højere grad fokuseres på at hjælpe befolkningen med at bygge noget op. Fanatismen er blot toppen af det store isbjerg af problemer. Nedenunder gemmer sig økonomiske, sociale og kulturelle problemer, man ikke kan bombe sig ud af, men som er nødvendige at løse, for at ekstremismen ikke udvikler sig,” siger han.

Mere konkret mener han, at der bør indføres flyveforbuds-zoner i nogle af de nordlige og sydlige områder af Syrien. Hvis der først opstår nogle kampfrie områder, kan dele af befolkningen begynde at vende tilbage og starte på at opbygge et samfund igen med solide institutioner som et bolværk imod både den syriske præsident Bashar al-Assads styre og islamisterne.

Kamal al-Labwani er i øjeblikket på et 10 dages besøg i Israel. Det er et højst usædvanligt skridt for en syrisk politiker. Syrien og Israel har teoretisk set har været i krig med hinanden, siden Yom Kippur-krigen begyndte i 1973. Kamal al-Labwani mener, at hans besøg illustrerer, at det er på tide at tænke i helt nye baner for at løse problemerne i området. Han foreslår, at syriske oprørere stifter fred med Israel til gengæld for, at Israel hjælper med at vælte Assad.

Det er dog ikke nødvendigvis et nemt budskab at komme igennem med i Israel for tiden. Her er billedet af Assad som fjende ikke længere så entydigt. Især ikke efter at al-Qaeda-grupper på kort tid har erobret stort set hele området i Golan-højderne, hvor Syrien og Israel grænser op til hinanden. De seneste årtier, mens Assad har været ved magten, har grænseområdet mellem Israel og Syrien været fredeligt, men er nu præget af hårde kampe. Det har fået flere i Israel til at rejse spørgsmålet, om Assad trods alt ikke er en bedre nabo end militante islamister.

Men den slags slutninger advarer Kamal al-Labwani imod. Han frygter, at den vestlige koalitions angreb mod Islamisk Stat vil styrke Assads position. I så fald er mere tabt end vundet:

”Nu går hele verden sammen om at bekæmpe Islamisk Stat, men set med mine øjne er Islamisk Stat blot en lille del af problemet. De har dræbt nogle tusinder, mens Assads regime har dræbt hundredtusinder. Det duer ikke, at man dræber nogle kriminelle for derved at legitimere nogle værre kriminelle,” siger han til en gruppe af journalister i Jerusalem.

Kamal al-Labwanis besøg i Israel har ifølge den libanesiske avis The Daily Star allerede ført til, at en syrisk domstol i Aleppo har rejst en sag mod ham for at samarbejde med fjenden. Selv siger han, at han har modtaget mange positive tilbagemeldinger fra moderate syriske oprørere på sit besøg.