Uddannelse af mænd skal stoppe voldtægt i konfliktzoner

Det kræver en mentalitetsændring fra top til bund i samfundet, hvis den udbredte brug af seksuel vold i konflikter skal stoppe. Det mener menneskerettighedsaktivisten Micheline Minani Muzaneza fra Burundi

Aktivisten Micheline Minani Muzaneza håber, der kan skabes et internationalt pres, som får regeringer i konfliktzoner til at forstå, at brug af voldtægt i konflikter skal straffes. -
Aktivisten Micheline Minani Muzaneza håber, der kan skabes et internationalt pres, som får regeringer i konfliktzoner til at forstå, at brug af voldtægt i konflikter skal straffes. - . Foto: Bjarne Nørum.

Vejen er lang fra et internationalt konferencecenter i London, hvor et globalt topmøde sætter fokus på kampen mod brugen af seksuelle overgreb som et undertrykkelsesvåben i konflikter, til den støvede jord, hvor overgrebene finder sted.

Udfordringen er at få budskabet, som der er enighed om på de bonede gulve, udbredt.

”Brugen af voldtægt handler om tankegangen hos soldaterne. Kun hvis vi oplyser deres ledere om kønsbaseret vold, og hvordan det påvirker kvinder, kan vi ændre noget. I det arbejde, jeg er involveret i, har jeg valgt at arbejde tæt sammen med drenge og mænd, for jeg ved, hvor vigtigt det er,” siger aktivisten Micheline Minani Muzaneza, som har erfaringer fra både Burundi, Den Demokratiske Republik Congo samt Sydafrika.

Her har hun også set, hvad der ikke virker.

”Hvis det kun er kvinder, som græder, hver gang de overgreb sker, så opnår vi ikke meget. Derfor skal vi engagere mændene. Det er den eneste måde, vi kan vinde kampen på.”

For hende handler det om at få såvel justitssystemet som regeringer, der typisk er domineret af mænd, til at engagere sig i kampen mod brugen af seksuel vold i konflikter.

”Det er ikke kun oprørsgrupper, som gør brug af voldtægt. Der er også nogle regeringssoldater, som gør brug af voldtægt. Så hvis de er uddannede, før de bliver udsendt, så vil det hjælpe,” siger Micheline Minani Muzaneza.

Hun peger videre på, at det er svært at få magteliten i tale.

”Det er, fordi de ikke er direkte påvirket. Hvis det havde været en beslutningstagers hustru, søster eller datter, der blev misbrugt, så tror jeg, at det ville ændre deres tankegang, og at de ville tage problemet seriøst.”

Micheline Minani Muzaneza håber derfor, at det globale topmøde får ledere ude i verden til at indse, at de må skride til handling nu. Men selvom repræsentanter fra 115 lande er samlet i London, er der nogle, som glimrer ved deres fravær.

”Lande som Burundi og Rwanda burde være her, fordi den slags overgreb sker i deres lande. Men jeg tror, at dette topmøde vil få dem til at indse, at det er alvorligt, og at det nu er tid til at handle,” siger hun med henvisning til, at ofre og vidner til seksuelle overgreb i de lande er med på topmødet.

Hun fremhæver, at systematisk brug af voldtægt og seksuelle overgreb i konflikter har været diskuteret før.

”Vi har hørt de rigtige ord og set de fine dokumenter. Men når lederne tog hjem igen, skete der ikke noget. Vi er ikke kommet til London for at holde møder, men for at sætte handling bag, og denne gang ser vi et håb. Det er første gang, at emnet bliver taget så seriøst. Vi ser nu, at de stemmeløse har fået en stemme,” siger Micheline Minani Muzaneza.