Forargelse over shariapoliti i tyske gader

Unge muslimske mænd har i Tyskland slået sig sammen i grupper og udråbt sig selv til shariapoliti. De har patruljeret i orange veste med påskriften "Sharia Police"

Shariapoliti er et nyt fænomen set i Tyskland, hvor selvudnævnte politimænd holder øje med overholdelse af sharia-loven. Shariapolitiet sympatiserer med de såkaldte salafister, der er en ekstremistisk organisation. Her på billedet ses den salafisten Pierre Vogel, der prædiker foran en skare i Tyskland.
Shariapoliti er et nyt fænomen set i Tyskland, hvor selvudnævnte politimænd holder øje med overholdelse af sharia-loven. Shariapolitiet sympatiserer med de såkaldte salafister, der er en ekstremistisk organisation. Her på billedet ses den salafisten Pierre Vogel, der prædiker foran en skare i Tyskland. . Foto: BORIS ROESSLER.

Tyskerne hørte først om dem i byen Wuppertal, og nu er de også i Düsseldorf:

Unge muslimske mænd, der har slået sig sammen og udråbt sig selv til såkaldt shariapoliti. De går patrulje om natten og advarer tysk ungdom imod at se pornografiske film, drikke alkohol, tage stoffer, deltage i spil, høre musik eller have sex med prostituerede.

Patruljerne forsøger ikke alene at få unge med muslimsk baggrund til at overholde den islamiske lov, shariaen, men vil også hverve nye ”medlemmer” blandt så vel unge med indvandrerbaggrund som tysk ungdom generelt.

Da de unge muslimer begyndte deres patruljeringer i Wuppertal, gik de den første tid med orangefarvede veste, som bar påskriften ”Sharia Police”.

Efter at delstaten Nordrhein-Westfalen har indført et forbud mod vestene, er de blevet lagt på hylden, men det hindrer ikke shariapolitiet i at fortsætte sine patruljeringer igennem Wuppertal og Düsseldorf.

Det selvudråbte shariapoliti har skabt stor forargelse. En informationsmedarbejder ved Düsseldorfs politi meddeler, at man ikke er villig til at lade nogen anden overtage politiets opgaver, og Nordrhein-Westfalens ministerpræsident, socialdemokraten Hannelore Kraft, siger til avisen Westfalen-Blatt:

”Vi tåler ikke, at et eller andet religiøst retssystem sættes over den tyske stats retssystem.”

Tysklands socialdemokratiske justitsminister, Heiko Maas, forlanger ifølge samme avis, at domstole og politi tager affære.

”I vores retsstat er der ikke plads til noget shariapoliti,” siger han.

Selvom der er politisk vilje til at bremse shariapolitiet, kan det blive vanskeligt at gennemføre et forbud. Det er nemlig ikke forbudt at gøre reklame for islam eller opfordre folk til at holde shariaens love, og derfor kan det blive svært for myndighederne at bevise, at de unge muslimer gør noget strafbart.

Mange tyske muslimer tager afstand fra det nye shariapoliti. For eksempel kalder Kredsen af Düsseldorfs Muslimer, KDDM, de unges opførsel for en provokation.

”Den slags gavner ikke ligefrem fjernelsen af forbehold mellem religionerne,” siger organisationen i en pressemeddelelse og understreger, at ingen af KDDM's 23 medlemsmoskéer har kontakt til de unge.

I avisen Die Welt kritiserer også lederen af Muslimernes Centralråd, Ayman Mazyek, shariapolitiet.

”De unge misbruger vores religion til et helt forkert formål,” siger han.

Shariapolitiet ledes af salafisten Sven Lau. Han var oprindelig katolik, men konverterede for nogle år siden til islam. På internettet forkynder han, at gruppen vil fortsætte de natlige patruljeringer, og at den også vil udvide dem til at finde sted i andre tyske byer.

Ligesom Sven Lau tilhører eller sympatiserer de fleste af de unge i shariapolitiet med den ekstremistiske organisation salafisterne. Ifølge tysk sikkerhedstjeneste er salafisterne en af de grupper, der har størst tilvækst af medlemmer i øjeblikket. Organisationen skønnes at have cirka 6000 tilhængere, og heraf skal cirka en tredjedel bo i Nordrhein-Westfalen.

Ifølge den tyske sikkerhedstjeneste er gruppen meget farlig. Det hidtil eneste vellykkede islamiske attentat, der har fundet sted på tysk jord, blev begået af en salafist: I 2011 skød Arid Uka, der kom fra Kosovo, to amerikanske soldater og sårede to andre alvorligt i Frankfurt lufthavn. Salafisterne er også kendt for at sympatisere med den militante islamiske gruppe Islamisk Stat, IS, der fører krig mod anderledestænkende i Syrien og Irak.

Ifølge den tyske sikkerhedstjeneste er cirka 400 islamister fra Tyskland rejst til Mellemøsten for at tilslutte sig IS.