Kristne sygehuse må gerne forbyde tørklæder

En principiel dom i Tyskland åbner op for forbud mod muslimsk hovedbeklædning i kirkelige institutioner

"Vi betragter det muslimske hovedtørklæde som et tvangsmiddel til undertrykkelse af kvinder,"siger Ulrich Froese. Modelfoto.
"Vi betragter det muslimske hovedtørklæde som et tvangsmiddel til undertrykkelse af kvinder,"siger Ulrich Froese. Modelfoto. Foto: Jasmin Merdan .

I Tyskland har kirkelige institutioner lov til at forbyde deres personale at gå med muslimske hovedtørklæder. Det har Tysklands øverste arbejdsdomstol, Forbundsarbejdsretten i Erfurt, bestemt.

Den principielle sag drejer sig om en muslimsk sygeplejerske, der arbejdede på et hospital i Bochum. Klinikken Augusta drives af en protestantisk stiftelse, og sygehusledelsen ville ikke give tilladelse til, at den 36-årige kvinde gik med hovedtørklæde. Sygehuset begrundede forbuddet med, at kvinden åbenlyst viste, at hun havde en anden religiøs bekendelse, når hun gik med hovedtørklædet, og at hun på den måde kunne skade kirkens troværdighed.

Kvinden arbejdede som led i sin uddannelse til sygeplejerske i årene 1996 til 1998 på sygehuset. Sygehusets chef Ulrich Froese siger til avisen Der Westen, at denne periode forløb uden problemer. Da kvinden var færdiguddannet, fik hun to børn og tog forældreorlov. I 2009 ville hun tilbage til sit gamle arbejde på sygehuset.

”Vi ville naturligvis have opfyldt dette ønske, men damen mødte op på sygehuset med hovedtørklæde, og hun nægtede at tage det af i arbejdstiden. Vi betragter det muslimske hovedtørklæde som et tvangsmiddel til undertrykkelse af kvinder, og som et symbol på den islamiske tro. På trods af al tolerance er tørklædet uforeneligt med et kristent sygehus. Kvinden må gerne arbejde her, men uden hovedtørklæde,” siger Ulrich Froese.

Striden mellem sygehuset og den muslimske sygeplejerske har allerede været prøvet ved to domstole. Først kom sagen for arbejdsretten i Bochum i 2010, hvor dommerne gav kvinden medhold. I 2012 kom sagen så for den øverste arbejdsret i delstaten Nordrhein-Westfalen, Landsarbejdsretten, hvor dommerne ændrede den første afgørelse og bestemte, at klinikkens ret til selvbestemmelse vejede tungere end kvindens ret til religionsfrihed. Nu har Forbundsarbejdsretten altså givet Landsarbejdsretten medhold i, at kirkelige institutioner har ret til at forbyde deres personale at gå med muslimske hovedtørklæder.

Tyske domstole har også tidligere beskæftiget sig med muslimske kvinders ret til at gå med hovedtørklæder. For nogle år siden besluttede den tyske forbundsforfatningsdomstol, at stat og kommune kun har ret til at nægte muslimske lærere at gå med hovedtørklæder, hvis det udtrykkeligt ved lov er forbudt i de pågældende delstater.