Ros til Fogh efter fem år i Nato

Anders Fogh Rasmussen har styret Nato gennem store forandringer og sikret sammenholdet i alliancen. Forholdet til Rusland blev en personlig skuffelse

Anders Fogh har været en effektiv og fokuseret leder for Nato, lyder dommen fra iagttagere.
Anders Fogh har været en effektiv og fokuseret leder for Nato, lyder dommen fra iagttagere.

Anders Fogh Rasmussen er nu forhenværende general-sekretær for Nato. Men han afsluttede sine fem år på posten med et stort verbalt skulderklap fra den amerikanske præsident Barack Obama.

”Anders havde et dybt personligt engagement for at sikre et Europa, der er samlet, frit og fredeligt, baseret på hans urokkelige forpligtigelse på de fælles værdier, der binder os sammen som allierede: frihed, demokrati, menneskerettigheder, retssikkerhed og værdighed for den enkelte,” hedder det i en udtalelse fra Det Hvide Hus.

Anders Fogh Rasmussen har selv gjort status i en kommentar bragt i den britiske avis The Independent.

”Ruslands opførsel har været min største skuffelse over de fem år,” skriver han.

For fem år siden forsøgte han at skabe et strategisk partnerskab med Moskva.

”Til trods for vor indsats, siden kommunismen kollapsede, er det tydeligt, at Rusland ikke ser Nato som en partner, men som en modstander,” konstaterer den tidligere danske statsminister, der var nummer 12 i rækken af generalsekretærer for Nato.

Det er en pointe, som den amerikanske forsker Kath-leen McInnis, der er tilknyttet den anerkendte udenrigspolitiske tænketank Chatham House i London, nikker genkendende til.

Rusland har militært både bevæget sig ind i Georgien, annekteret Krim og senest været militært aktiv i det østlige Ukraine.

”Jeg vil sige, at Nato har gjort, hvad de kunne for at få en dialog med Rusland, og det er ikke Natos handlinger, som er skyld i at forholdet er forværret,” siger Kathleen McInnis til Kristeligt Dagblad.

Hun har stort set kun positive bemærkninger om den tidligere danske statsminister.

”Jeg vil sige, at general-sekretær Rasmussen har præsideret over en periode med fundamentale forandringer. Han har sikret, at de forandringer ikke har ført til skel i alliancen, og han har ikke været bange for at sige højt, hvor vigtigt det har været at agere i forhold til de forandringer,” lyder skudsmålet fra Kathleen McInnis, som følger Nato tæt.

Selvom Afghanistan har fyldt meget, har der også i hans fem år som generalsekretær været Nato-operationer i Libyen, ud for Afrikas Horn og i Middelhavet.

”Det er rigtigt, at ingen af de begivenheder har haft samme uopsættelige karakter som dem, vi har set de seneste seks måneder. Men det vil være uretfærdigt at sige, at den første del af hans tid som generalsekretær har været præget af daglig drift. Det er bare helt utroligt, hvad der er sket med først Krim, Ukraine, og siden IS og Libyen. Generalsekretær Rasmussen har været i spidsen for en alliance, som har stået over for uhørt store udfordringer,” siger Kathleen McInnis.

Hun hæfter sig ved, at den danske generalsekretær allerede var en statsmand, da han kom til Nato.

”Han har bragt det til Nato, at han kom som statsminister. Alliancen ville have en, som var stærk og kunne skubbe alliancen videre frem på en måde, som hans forgængere ikke kunne. Jeg er faktisk ret imponeret af ham,” siger Kathleen McInnis, som specifikt nævner hans indsats for at forene medlemslandenes forskellige holdninger til indsatsen i Afghanistan.

RB plus. Fogh har ledet med stærk vilje og minuturFogh har været en effektiv og fokuseret leder for den vestlige forsvarsalliance, lyder dommen fra folk, der har fulgt ham på både helt nært hold og på distancen. NATO Secretary-General Anders Fogh Rasmussen attends his last North Atlantic Council at NATO headquarters in Brussels on September 26, 2014. Rasmussen leaves the head of NATO after five years with Norway's former Prime Minister Jens Stoltenberg taking the position on October 1. AFP PHOTO....
RB plus. Fogh har ledet med stærk vilje og minuturFogh har været en effektiv og fokuseret leder for den vestlige forsvarsalliance, lyder dommen fra folk, der har fulgt ham på både helt nært hold og på distancen. NATO Secretary-General Anders Fogh Rasmussen attends his last North Atlantic Council at NATO headquarters in Brussels on September 26, 2014. Rasmussen leaves the head of NATO after five years with Norway's former Prime Minister Jens Stoltenberg taking the position on October 1. AFP PHOTO.... Foto: Virginia Mayo/AFP/Scanpix