Ebola er nået til Europa

En 44-årig spansk sygehjælper er den første person, der er blevet smittet uden for Afrika

Sundhedspersonale demonstrerer uden for La Paz Hospital i Spanien. De vil have sundhedsministeren, Ana Mato, til at gå af, efter at en spansk sygeplejerske er smittet med ebola.
Sundhedspersonale demonstrerer uden for La Paz Hospital i Spanien. De vil have sundhedsministeren, Ana Mato, til at gå af, efter at en spansk sygeplejerske er smittet med ebola. Foto: Andrea Comas.

Panikken truer med at gribe om sig i Spanien, efter det første tilfælde af at nogen er blevet smittet med ebola på europæisk grund.

En sygehjælper er tilsyneladende blevet smittet med det dødsensfarlige virus, da hun for nylig var med til at passe en 69-årig missionærpræst, som efter at være blevet fløjet fra Sierra Leone døde få dage senere på et hospital i Madrid.

Den 26. september, dagen efter at missionærpræsten var død, gik sygehjælperen på ferie. Nogle dage efter fik hun feber, og den 30. september henvendte hun sig på det hospital, hvor hun havde været til at passe præsten for at lade sig frivilligt indlægge til observation.

Men lægen, der undersøgte hende, mente ikke, hun havde symptomer på ebola, og sendte hende hjem igen. Først næsten en uge senere, da hendes feber var steget yderligere, slog et hospital i en forstad til Madrid alarm. Efter to prøver viste det sig, at kvinden var smittet med ebolavirus.

Hun ligger nu isoleret på det hospital, hvor hun formentlig er blevet smittet. Her behandles hun med antistoffer fra en patient, der har overlevet ebola. Tirsdag eftermiddag havde hun stadig høj feber, men hendes tilstand betegnedes som god.

En anden sygeplejerske, der også deltog i plejen af præsten, er ligeledes isoleret på grund af mistanke om smitte. Desuden er kvindens mand indlagt til observation, og en snes andre af kvindens kolleger på hospitalet skal følge en procedure om at tage deres temperatur to gange om dagen.

Det er åbenlyst, at den spanske sikkerhedsprotokol omkring behandling af ebolasmittede patienter har fejlet. Det er sandsynligt, men kan endnu ikke fastslås med sikkerhed, at kvinden er blevet smittet, efter at hun havde været med til at transportere liget af den døde missionærpræst fra sygehussengen til en forseglet kiste. Selvom sundhedspersonalet skal bære dobbelte beskyttelsesdragter og handsker, kan smitten være sket, da kvinden tog sin beskyttelse af. Og det er en kendsgerning, at virus fra en afdød patient er mere smittefarligt end fra en levende.

En stor del af lægerne og sundhedspersonalet i Madrid og resten af Spanien retter hård kritik mod hospitalsvæsenet og myndighederne. De mener, at Spanien ikke er tilstrækkeligt forberedt til at behandle ebolapatienter, og at sikkerhedsudstyret ikke lever op til de krav, som verdenssundhedsorganisation WHO har stillet.

”Det er utilstedeligt, at personalet skal udsættes for en sådan risiko,” siger Marta Hernndez, der er formand for AFEM, en forening af eksperter inden for sundhedssektoren. Hun mener, at nedskæringerne på sygehusområdet er den direkte årsag til, at sygehjælperen er blevet smittet, og kræver, at sundhedsminister går af.

Lægerne og personalet protesterede allerede, da den første missionærpræst blev fløjet til Madrid i august. Dengang kaldte formanden for én af lægernes foreninger, Daniel Bernabeu, beslutningen for ”mere politisk end lægeligt funderet”. Og han spurgte om nogen ”kunne garantere hundrede procent, at virusset ikke ville slippe ud”.