Jøder og kristne i historisk appel mod kristenforfølgelser

Religiøse organisationer sender fælles brev til verdens ledere om at beskytte kristne i Mellemøsten

Kristen på flugt fra Islamisk Stat. Historisk samarbejde mellem kristne og jøder skal nu give bedre forhold for de forfulgte kristne.
Kristen på flugt fra Islamisk Stat. Historisk samarbejde mellem kristne og jøder skal nu give bedre forhold for de forfulgte kristne. Foto: Vianney Le Caer .

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og 119 andre statsledere og ledere af store ikke-statslige organisationer kan i den nærmeste fremtid se frem til at modtage et brev med følgende besked:

”Vi opfordrer dig til at tale kraftigt imod forfølgelse og udvisning af kristne fra Mellemøsten.”

Afsenderen til opråbet er en bemærkelsesværdig alliance mellem tre ledere fra en jødisk og to kristne verdensomspændende organisationer.

Brevet beskriver, hvordan de kristnes situation i Mellemøsten over de senere år er blevet stærkt forværret og har ført til, at et stort antal kristne forlader den region, kristendommen udspringer fra. Det er indtil videre sket, mens verdens ledere har set passivt til, understreger afsenderne.

Det er lederne af henholdsvis Den Jødiske Verdenskongres, der repræsenterer jøder uden for Israel, og af Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem - en evangelikal og zionistisk organisation med kontorer i over 70 lande, der arbejder på at styrke forholdet mellem jøder og kristne - samt det evangelikale ledernetværk Empowered21, der er gået sammen om den tværreligiøse opfordring til verdens magthavere.

De tre organisationer kalder det selv historisk, at der er et fælles jødisk og kristent samarbejde på så højt niveau om forfølgelser af kristne.

”At en fremtrædende global jødisk leder giver sin stemme til denne moralske opfordring til at beskytte regionens forfulgte kristne er uden fortilfælde i moderne tid,” lød det i forbindelse med lanceringen af kampagnen fra Jürgen Bühler, direktør for Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem.

Og det giver god mening at kalde en så ambitiøs kristen-jødisk udtalelse for historisk, mener Marcie Lenk, forsker ved det israelske Shalom Hartman Institut, hvor hun leder en forskningsafdeling om kristne og jøder i Israel.

”Det er et tegn på, at jøder i dag føler sig så stærke både i Israel og i Nordamerika, at det ikke længere opleves truende at stå side om side med kristne,” siger hun.

Den fælles udtalelse er også opsigtsvækkende af den grund, at forholdet mellem jøder og kristne i Israel til tider kan være konfliktfyldt.

Det tværreligiøse opråb blev lanceret ved et pressemøde i forbindelse med en stor kristen festival i Jerusalem, hvor tusindvis af kristne fra hele verden er sammen om at fejre højtiden sukkot. Op til festivalen havde Israels chefrabbinere, landets øverste religiøse myndighed, fordømt arrangementet i hårde vendinger, fordi det også indeholder en fælles jødisk-kristen fejring af højtiden.

Samtidig har 20 politikere fra 16 forskellige lande været samlet i Jerusalem i forummet Israel Allies Foundation, der støtter Israel ud fra kristent-jødiske værdier. Ved mødet, der også var delvist arrangeret af Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem, blev det fælles jødisk-kristne brev diskuteret, og politikerne forventes at komme med en udtalelse om forfølgelse af kristne i Mellemøsten i løbet af i dag.

Den danske politiker Esben Lunde Larsen (V) var med til konferencen. Selvom han ikke har mandat til at bakke op om en fælles udtalelse fra forummet, understreger han, at vestlige ledere generelt mangler fokus på problemet:

”Det er vigtigt, at stemmen mod forfølgelse af kristne i Mellemøsten bliver løftet. Vestlige ledere har generelt været alt for passive. Også i Danmark kunne vi gøre meget mere for at gøre opmærksom på problemstillingen. Vi er med i både EU, FN og Nato, hvor det er oplagt at tage emnet op. Det bør være en aktiv del af vores udenrigspolitik,” siger han.

Klik her for at læse den engelske version af brevet, som beskriver, hvordan de kristnes situation i Mellemøsten over de senere år er blevet stærkt forværret og har ført til, at et stort antal kristne forlader den region, kristendommen udspringer fra.