Nu venter de store opgaver i Bolivia

Evo Morales vandt weekendens præsidentvalg i Bolivia. Siden han kom til magten i 2006 er andelen af fattige næsten halveret

Bolivianerne fejrer sejren til præsident Evo Morales - som er afbilledet på klistermærket her. Men han har også sine udfordringer at se til i den næste præsidentperiode.
Bolivianerne fejrer sejren til præsident Evo Morales - som er afbilledet på klistermærket her. Men han har også sine udfordringer at se til i den næste præsidentperiode. Foto: Israel Chavez.

”Det her er en sejr for lighed og humanisme,” råbte Evo Morales til tusindvis af jublende tilhængere i La Paz, Bolivias hovedstad, efter at han overlegent havde vundet weekendens præsidentvalg.

54-årige Evo Morales opnåede hele 60 procent af landets stemmer og begynder nu sin tredje valgperiode. Men forude venter store udfordringer for den populære præsident, mener Ignacio Garcia, professor i latinamerikansk historie ved Sao Paulo Universitet i Brasilien - Bolivias naboland.

”Evo Morales går ind til sin sværeste valgperiode. Økonomien er blevet alt for afhængig af råstoffer. Får landet ikke gang i andre sektorer, risikerer hans socialistiske model at falde sammen som et korthus,” siger han.

54-årige Evo Morales er gået til valg på at fortsætte de massive sociale investeringer, som har sikret ham bred folkelig opbakning. Han kom til magten i 2006 på løftet om at gennemføre en social revolution. Og siden er andelen af fattige næsten halveret, langt flere får en uddannelse, og den forventede levealder er steget med fire år.

Pengene til de sociale investeringer kommer hovedsaligt fra nationaliseringen af Bolivias store gas- og mineralsektor. Landet råder over Sydamerikas næststørste gasreserver og har verdens største forekomst af litium.

Stigende udvinding af og gunstige priser på råstoffer har hjulpet økonomien på vej, og den vokser i gennemsnit med fem procent årligt under Evo Morales. Hans sociale og økonomiske resultater har medført bred international anerkendelse. Og til trods for sit anspændte forhold til USA får han ros af de amerikanske finanshuse på Wall Street i New York for at have skabt overskud på det nationale budget og fået styr på udlandsgælden.

Med andre ord lader det til, at Evo Morales har fundet en socialistisk model, som sikrer udvikling og fremskridt. Men økonomien er gradvist blevet mere bundet af råstoffer, som udgør tre fjerdedele af Bolivias eksport. Derfor er økonomien sårbar over for prisudsving og efterspørgsel. Og her tegner fremtiden mere dyster, siger Marcelo Limao, analytiker i den brasilianske Bank Itau.

Marcelo Limao peger blandt andet på, at Brasilien, der er Bolivias største gasimportør, selv er ved at få gang i en betydelig gasproduktion.

”Brasiliens gasimport udgør en alarmerende stor del af Bolivias økonomi. Og her er spørgsmålet, hvor pengene skal komme fra, når Brasilien bliver selvforsynende,” siger han.

Ifølge Marcelo Limao er der desuden stor risiko for prisfald på en række af de råstoffer, som udgør rygraden i Bolivias økonomi. Det bliver regeringens helt store problem. Her skal det vise sig, i hvilken grad de sociale investeringer har virket, vurderer Ignacio Garcia. Ifølge ham er det afgørende for Bolivia, at de store investeringer i for eksempel uddannelse giver resultater i form af udvikling og nytænkning, hvis landet skal modstå et fald i indtjeningen på råstoffer.

”Bolivia skal have gang i andre former for eksport og produktion, hvis landet skal fortsætte sin fremgang. Ellers kan regeringen blive nødsaget til at skære i de offentlige budgetter, hvilket vil ramme store dele af befolkningen hårdt og bremse Bolivias ellers positive udvikling,” siger også Marcelo Limao.

Evo Morales tilegnede sin valgsejr til Fidel Castro og Hugo Chavez. Hans tredje valgperiode begynder officielt i 2015 og varer til begyndelsen af 2020.