”Gucci Grace” sætter kurs mod magten

Zimbabwes præsidentfrue Grace Mugabe er pludselig trådt ind på den politiske scene efter to årtier, hvor hun udelukkende er blevet set som Mugabes hustru

Grace Mugabe har hidtil været mest kendt som den zimbabwiske præsident Robert Mugabes hustru - og for sit eksorbitante privatforbrug. Nu er den 49-årige kvinde gået ind i politik. -
Grace Mugabe har hidtil været mest kendt som den zimbabwiske præsident Robert Mugabes hustru - og for sit eksorbitante privatforbrug. Nu er den 49-årige kvinde gået ind i politik. - . Foto: Aaron Ufumeli/EPA/Scanpix.

Indtil nu er det ikke politisk engagement, som den 49-årige Grace Mugabe, gift med præsident Robert Mugabe, har været kendt for i sine knap to årtier som Zimbabwes førstedame. Tværtimod er hun kendt for en perlerække af skandaler, der har resulteret i tilnavne som ”Gucci Grace” og ”DisGrace” (skændsel, unåde).

Senest gik det løs i september, hvor det, modsat mange andre gange, ikke handlede om hendes storslåede indkøbsekspeditioner i privatfly til storbyer i Europa og Asien, men om hendes faglige kvalifikationer. Til universitetsverdenens undren og forargelse blev Grace Mugabe nemlig pludseligt erklæret som ph.d. i sociologi ved Zimbabwe Universitet. En ph.d., hun i så fald skulle have udarbejdet på to måneder, og en ph.d., der til forskel fra alle andre ph.d.er ikke var tilgængelig i universitetets online-arkiver.

Måneden før havde Grace Mugabe omtrent lige så brat meldt sig ind på den politiske scene. En entré, der kom bag på mange zimbabwere.

Den 32-årige Joseph fra Zimbabwes hovedstad, Harare, ryster let undrende på hovedet.

”Ja, jeg har hørt, at hun er gået ind i politik nu, og at hun måske går efter at blive den næste præsident. Men det kommer aldrig til at ske. Det giver hendes politiske modstandere i Zanu-PF hende aldrig lov til,” mener den unge taxachauffør.

Joseph vil ikke have sit efternavn i avisen.

”Det her er Zimbabwe, alt kan ske her,” begrunder han.

Mange vil mene, at Grace Mugabes indtræden i politik bekræfter Josephs udsagn om, at alt kan ske, for det er ikke politisk og socialt engagement, præsidentfruen er kendt for. Zimbabwiske og britiske medier har i årevis udpenslet og dokumenteret Grace Mugabes appetit på luksusejendomme og land samt hendes ødsle privatforbrug. Hun ynder at klæde sig i mærkevarer som Gucci, Christian Dior og Rolex, som hun angiveligt kan bruge formuer på i løbet af få timer.

Hårdest var kritikken af landets førestedame under det afrikanske lands økonomiske deroute, der begyndte med landreformerne i 2003 og efterlod landet forarmet. En situation, der ikke holdt Grace Mugabe fra at fortsætte sine overdådige indkøb i hundredtusindkronersklassen i udenlandske mærkevarehuse.

Selv afviste hun sidste år beskyldningerne i et af sine sjældne interviews.

”Jeg er ikke, hvad de siger, jeg er (...) jeg siger dig, at jeg arbejder så hårdt, at jeg slet ikke har tid til at forkæle mig selv på den måde,” sagde hun i en sydafrikansk tv-dokumentar.

Grace Mugabe blev i august introduceret i politik af den nuværende leder af regeringspartiet Zanu-PF's ”kvindeliga”, Oppah Muchinguri. Til december forventes præsidentfruen at blive valgt som kvindeligaens nye leder. Selvom Grace Mugabe er blevet båret på hænder ind i politik af kvindeligaen, tvivler politiske iagttagere på, at hun kan nå helt til tops. Hun mangler opbakning fra græsrødderne og lukrerer udelukkende på sin mands magt, mener de. Indtil videre - tilføjer de zimbabwere, der, i modsætning til Joseph, føler sig knap så sikre i landet, hvor alt kan ske. Den forhenværende finansminister og Zanu-PF-medlem Simba Makoni, der i 2008 stillede op til præsidentposten, hører til tvivlerne. Folk er for hurtige til at afvise muligheden for, at Grace Mugabe ender som Zimbabwes næste præsident, mener han.

”Grace er klar til at lede kvindeligaen (“) Det står klart. Jeg tror ikke, at hun vil stoppe der, når hun opdager, hvor nemt og hurtigt hun er nået så langt,” siger han til den sydafrikanske avis The Mail & Guardian.

Grace Mugabe og Robert Mugabe mødtes, da den dengang 20-årige Grace blev ansat som præsidentens privatsekretær. Parret har tre børn sammen.