Republikanere vil vinde på frygt

Ebola og IS er på dagsordenen ved USA's midtvejsvalg

Den republikanske Duncan Hunter.
Den republikanske Duncan Hunter. Foto: David Scull.

Det republikanske parti har et urovækkende budskab til de amerikanske vælgere, der om tre uger går til midtvejsvalg: Nationens sikkerhed trues af udefrakommende farer såsom epidemier og terror, og præsident Barack Obama og demokraterne er ude af stand til at beskytte folket.

Alle sæder i Repræsentanternes Hus og en tredjedel af sæderne i Senatet er i spil ved kongresvalget den 4. november, og særligt to emner - ebolavirussens ankomst til USA og truslen fra den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat, IS - giver republikanerne et kampråb at samles om i kampen om vælgernes gunst.

En nylig måling fra nyhedsbureauet AP viser, at 53 procent af amerikanerne betragter risikoen for et terrorangreb på mål i USA som ”meget høj” eller ”høj”. Ifølge en anden måling fra Harris Poll betragter 55 procent af vælgerne ebola som en trussel mod folkesundheden i USA.

Frygten for ebola vokser, efter at den første patient diagnosticeret med virussen i USA døde i Dallas i Texas i sidste uge, og to sygeplejersker, der havde behandlet ham, er efterfølgende testet positive. Ifølge New York Times beskylder fremtrædende republikanere såsom senatorerne Bobby Jindal og Ted Cruz Obama for at undlade at beskytte USA tilstrækkeligt mod ebolaepidemien, og nogle konservative medier betegner nu landets leder som ”præsident Ebola”.

Dertil kommer, at republikanske kampagnevideoer og valgreklamer bekendtgør, at terrorister strømmer ind i USA over den porøse sydlige grænse.

En video fremstillet af den republikanske nationale kongreskomite viser eksempelvis klip af sortklædte militanter med løftede maskingeværer, mens en dyster stemme advarer, at ”onde kræfter rundt omkring i verden ønsker at gøre amerikanerne fortræd hver dag”.

Til tv-stationen Fox News sagde det republikanske kongresmedlem Duncan Hunter for nylig, at amerikanske grænsevagter har pågrebet 10 medlemmer af Islamisk Stat, mens Texas' viceguvernør, David Dewhurst, har advaret om, at der er fundet bedetæpper langs den mexikansk-amerikanske grænse. Ingen af påstandene er bekræftet af myndighederne.