Frygten for ebola ændrer de kirkelige ritualer

Nogle religiøse institutioner i Afrika og USA har lavet nye retningslinjer for de kirkelige ritualer af frygt for ebola

I byen Fort Worth i Texas må præsterne ikke afholde nadver, hvis de føler sig syge. De skal ligeledes afholde kirkegængere, der føler sig syge, fra at komme i kirken. Billedet ovenfor er ikke fra Fort Worth.
I byen Fort Worth i Texas må præsterne ikke afholde nadver, hvis de føler sig syge. De skal ligeledes afholde kirkegængere, der føler sig syge, fra at komme i kirken. Billedet ovenfor er ikke fra Fort Worth. . Foto: Kristine Kiilerich.

Selvom det i Afrika er en fast del af nogle gudstjenesters tradition, at kirkegængerne hilser på hinanden med hænder og knus, drikker af den samme kop og deler det samme stykke brød under nadveren, så udgør disse ritualer en fare for at smitte hinanden med ebola. 

Derfor har religiøse institutioner i Vestafrika ændret deres kirkelige handlinger for at være sikker på, at ebola ikke finder gode smitte-kår under gudstjenesterne, hvor en stor mængde mennesker i forvejen står tæt forsamlet. 

Nogle kirker er eksempelvis holdt op med at placere nadverbrødet direkte inde i kirkegængerens mund, mens andre kirker har bedt deres menighed om ikke at give hinanden hånden, selvom det er et ceremonielt tegn på fred.

Medicinske eksperter har ligeledes rådgivet præster til at bære handsker under nadveren og bruge engangskopper til vinen. 

Derudover har guvernøren i Rivers State i Nigeria, Rotimi Chibuike Amaechi, tidligere opfordret religiøse ledere i kirker og moskeer til at oplyse om ebola. 
 

"Vi fraråder folk, der har ebola, at gå i kirke. Kirken er et sted med en stor skare af mennesker. Hvis du rører en eller to personer og forurener dem, kan de blive smittet," siger Rotimi Chibuike Amaechi til det afrikanske medie ThisDayLive.

Ebolaen har ikke kun ramt befolkningen i Afrika, men har også berørt adskillige vesterlændinge – blandt andet i USA. 

Af samme grund er det katolske bispedømme The Catholic Dioceses of Fort Worth and Las Vegas, som har bispesæde i de amerikanske byer Las Vegas, Nevada og Fort Worth, Texas, holdt op med at bruge vin under nadveren for at undgå smittefare. 

"På grund af sundhedsstyrelsens retningslinjer har bispedømmet kortvarig valgt at begrænse distributionen af vin i denne tid," siger bispedømmet i en meddelelse til Huffington Post. 

Samtidig har stiftet i Fort Worth udsendt følgende retningslinjer, der skal forhindre, at ebolasmitten opstår under et kirkeligt ritual.

  • Vis “fredstegnet” (fredstegnet betyder at give hinanden hånden red.) uden at røre eller kysse hinanden. Smil i stedet, skab nærværende øjenkontakt eller nik med hovedet. 
  • Præsterne skal bruge en alkohol-baseret desinfektion på deres hænder, før de afholder og praktiserer nadver. 
  • Præsterne må ikke afholde nadver, hvis de føler sig syge, og de skal ligeledes afholde kirkegængere, der føler sig syge, fra at komme i kirken. 

I byen Dallas i USA forsøger nogle af borgerne at undgå bydelen Vickery Meadows, som er et etnisk mangfoldigt samfund, hvor den liberiske indvandrer Eric Duncan først blev smittet med sygdommen.

Brent Barry, der er pastor i bydelens kirke North Park Presbyterian Church, fortæller, at folk ligeledes er holdt op med at lave frivilligt arbejde i kirken og i byen, fordi de er bange for ebola-smitten. 

Brent Barry understreger, at det er yderst belastende for de ebola-smittede, hvis kirken også begynder at tage afstand fra dem.

"Hvad folk har mest brug for er, at kirken når ud til dem og er en stemme af håb, ro og tillid midt i frygten og stigmatiseringen. Troende mennesker bør have en anden reaktion," siger han.

Klik på grafikken nedenunder og få et overblik over ebola-smitten.