En helt almindelig mand og usædvanlig politiker

Det var første dag på jobbet i går for Joko Widodo, der er ny præsident i Indonesien

Joko Widodo under sin første tale som præsident i Indonesien, verdens folkerigeste muslimske nation. -
Joko Widodo under sin første tale som præsident i Indonesien, verdens folkerigeste muslimske nation. - . Foto: Adi Weda/Scanpix.

Indonesiens nye præsident har selv gjort sin jævne baggrund til en dyd. Blandt andet ved selvironisk at sige, at hans ansigt minder mere om en af de gadesælgere, der sælger mad i landsbyerne, end om en præsident for verdens fjerde mest folkerige nation. Og han har ramt rigtigt ved at udpege sig selv som ”en mand af folket”.

Et af de vigtigste fortrin for Joko Widodo, der i går blev indsat som præsident i Indonesien, er netop, at han i modsætning til alle tidligere præsidenter ikke tilhører landets militære eller politiske elite. I stedet er han søn af en tømrer, uddannet ingeniør med skovdrift som speciale og tidligere møbeleksportør. I sin tiltrædelsestale i går lovede han at lede landet ”efter bedste evne og på den mest retfærdige og ærlige måde”.

”Joko Widodo er ren. Indtil nu har man ikke kunne sætte en plet på ham - og det er ganske usædvanligt for en politiker i Indonesien, hvor alle ellers er korrupte,” siger Janti Wismer, formand for Dansk-Indonesisk Forening.

I det seneste årti, hvor Joko Widodo - eller Jokowi, som han kaldes i folkemunde - har været først borgmester i sin fødeby, Surakarta, på Java og derefter guvernør i hovedstadsregionen Jakarta, har han brugt flere arbejdstimer på at opsøge de lokale indbyggere for at høre om deres problemer på stedet end at holde møder på kontoret. Som regel iført løsthængende skjorter med opsmøgede ærmer og bare fødder i sorte gummisko frem for jakkesæt og silkeslips.

”Hans særkende er, at han kommunikerer fantastisk godt med fattige, almindelige mennesker. Dem, der er flest af blandt Indonesiens 250 millioner indbyggere. Jokowi er typisk javaner. Han smiler, er ikke aggressiv, men meget diplomatisk. Uden at blive tandløs. Han tør godt tage de nødvendige opgør. Han gør det bare på en meget positiv måde,” siger Janti Wismer.

Ud over mange fattige vælgere er det hendes vurdering, at det særligt er de unge indonesere, der har stemt på Joko Widodo. Hun er selv 62 år, men ved, at alle hendes nevøer og niecer i Indonesien har stemt på ham:

”De fattige har stemt på Jokowi, men også mange yngre akademikere og forretningsfolk fra små og mellemstore virksomheder. Han repræsenterer et håb om en ny type politik, fordi han vil gøre op med elitens etablerede privilegier og korruption.”

Joko Widodo blev valgt som verdens tredje bedste borgmester af den internationale tænketank Borgmestrenes Forening i 2012 og var en anerkendt guvernør i Jakarta. Som landspolitiker er han dog et ubeskrevet blad, og det kan vise sig både at være en styrke og en svaghed, mener Maj Nygaard-Christensen, postdoc ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.

”Det er et stort plus for ham, at han ses som politisk ren i befolkningen. Der er en stor tillid til, at han kan gøre noget ved korruptionen og den stigende økonomiske ulighed. Men fordi han ikke er en del af den gamle politiske garde, kan han også få sværere ved at skaffe den nødvendige politiske opbakning til sine idéer i parlamentet,” siger hun.

Joko Widodo er gift med Iriana Widodo, og de har sammen tre børn på 17, 21 og 25 år. Trods sin enkle levevis svarer familiens økonomiske aktiver ifølge Joko Widodos egen formueerklæring til 15 millioner kroner, skriver det tyske nyhedsbureau DPA.