Kinas kommunistparti lover at lede landet efter retsstatsprincippet

Samme dag som kommunistpartiet lovede at opbygge en retsstat, blev Kina drøftet i FN's kommission til afskaffelse af diskrimination af kvinder.

På mødet måtte den kinesiske delegation svare på flere nærgående spørgsmål om krænkelser af kvinders rettigheder. Herunder i de berygtede ”sorte fængsler” - ulovlige fængsler, hvor mennesker tilbageholdes uden dom.

Men nej, sådanne steder findes slet ikke i Kina, lød det fra delegationen.

Få dage forinden havde menneskerettighedsorganisationen Chinese Human Rights Defenders ellers dokumenteret, at det gør de. Ifølge en ny rapport har fængslerne erstattet de tidligere arbejdslejre, som folk kunne sendes til i op til fire år. Efter lejrene blev afskaffet, gør lokale myndigheder i stedet flittigt brug af ulovlige fængsler i et forsøg på at opretholde stabiliteten.

Langt de fleste af de tilbageholdte er kvinder - ældre, migranter eller kvinder, der ulovligt er blevet frataget deres jord og har klaget over det. Også kvinder med små børn tilbageholdes, og de bliver udsat for fysiske og psykiske overgreb.

”Selve eksistensen af sorte fængsler modsiger de kinesiske lederes påstand om, at Kina er et land regeret ved lov,” skriver organisationen.

Men det er netop, hvad de kinesiske ledere nu - igen - påstår eller lover.

Efter et firedages møde i Beijing, hvor omkring 360 medlemmer af kommunistpartiets centralkomité var samlet, udsendte man i torsdags et kommuniké med løfter om at opbygge en retsstat. Eller ”en socialistisk retsstat med kinesiske kendetegn”.

Det er ikke første gang i historien, at partilederne tager emnet op.

Første gang var i 1979 efter kulturrevolutionen, hvor lovene var sat ud af kraft, og pøbelvældet herskede. Kina havde ikke andet valg end at acceptere retsstatsprincippet, så man ikke længere var afhængig af forskellige ledere og deres luner.Men først i 1997 besluttede den daværende ledelse, at retsstaten nu var det grundlæggende princip, dog under partiets ledelse. I 1999 blev princippet skrevet ind den kinesiske forfatning, og i 2004 blev respekten for og beskyttelsen af menneskerettighederne tilføjet.