Lidegaard: Hamas sætter Vesten i et dilemma

Det ser sort ud for freden mellem israelere og palæstinensere, lyder det fra udenrigsministeren efter tre dage i Israel og det palæstinensiske selvstyre

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) afsluttede i går et arbejdsbesøg i Israel og i det palæstinensiske selvstyre. Her er han i Gaza og mødes med Robert Turner, direktør for UNRWA i Gaza. Se flere billeder fra turen ved at bladre her i billedserien
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) afsluttede i går et arbejdsbesøg i Israel og i det palæstinensiske selvstyre. Her er han i Gaza og mødes med Robert Turner, direktør for UNRWA i Gaza. Se flere billeder fra turen ved at bladre her i billedserien. Foto: Nikolaj Krak.

Det var langtfra en optimistisk dansk udenrigsminister, der i går aftes afsluttede et arbejdsbesøg i Israel og i det palæstinensiske selvstyre.

Udenrigsminister Martin Lidegaards (R) hovedkonklusion efter det tre dage lange besøg er, at det i øjeblikket ser ualmindelig svært ud at komme en fredelig løsning nærmere mellem palæstinensere og israelere og hive fredsprocessen ud af det dynd, den hænger fast i.

”Det kræver en kraftanstrengelse, hvis situationen ikke skal blive endnu værre, end den er i forvejen,” siger han.

Martin Lidegaard har de seneste dage mødtes med både den israelske og palæstinensiske udenrigsminister og præsident. Efter møderne siger Martin Lidegaard om den nuværende fastlåste situation:

”Hovedansvaret ligger i øjeblikket ikke mindst hos Israel, som bliver nødt til at vise, at de vil freden,” siger han blandt andet med henvisning til en række store bosættelser, Israel har annonceret den seneste tid.

Martin Lidegaard brugte dagen i går på at besøge det krigshærgede Gaza. Han er den første danske udenrigsminister i næsten 10 år, der aflægger Gaza et besøg og blot den anden EU-minister, der er i Gaza efter sommerens krig mellem Hamas og Israel.

Foto: Pressefoto UNRWA

”Det er et af den slags besøg, der sætter sig i kroppen og efterlader et meget dybt og ubehageligt indtryk. Det er et levende helvede,” siger han efter at være blevet eskorteret rundt i de områder, hvor over 90.000 hjem er blevet kraftigt beskadiget eller lagt i ruiner under sommerens bombardementer.

Den store udfordring ligger i øjeblikket i at genopbygge Gaza, men problemerne i Gaza handler om mere end de ødelagte huse, understreger Martin Lidegaard.

”Der er en helt åbenbar risiko for, at Gaza bliver til en fabrik af islamisme og fanatisme, fordi der ikke er tilbud eller mulighed for folk. Frustrationerne risikerer at blive for store,” siger han og uddyber, at det handler om Israels blokade af Gazas grænser, der gør, at palæstinenserne reelt er fanget i Gaza.

Nogle af de fanatiske elementer kommer allerede til udtryk igennem den islamiske bevægelse Hamas, men Martin Lidegaard understreger, at det er vigtigt, at man ikke sætter lighedstegn mellem Hamas og for eksempel Islamisk Stat, der hærger i Syrien og Irak. En sammenligning, man ellers ofte hører højreorienterede israelske politikere komme med:

”I min optik er Hamas en nationalistisk, islamistisk organisation, der først og fremmest kæmper for den palæstinensiske sag. Det er ikke for at retfærdiggøre den terror, de laver, men vi bliver nødt til at have for øje, at der er forskel på dem og Islamisk Stat,” siger han.

Situationen i Gaza er så kompliceret, fordi Hamas både er en del af problemet og løsningen, mener udenrigsministeren. På den ene side er Hamas militant og islamistisk. Men på den anden side er Hamas også i en eller anden grad valgt af palæstinenserne og har en politisk del, som ret effektivt administrerer Gaza.

”Det stiller os i EU i et dilemma. Uanset om vi bryder os om det eller ej, kommer Hamas til at være en del af Palæstinas fremtid på en eller anden måde. Spørgsmålet er, hvordan man får dem til at acceptere at afvæbne sig og at acceptere Israels eksistensberettigelse. Det er ikke let,” siger Martin Lidegaard.

Netop Hamas afvæbning og Israels tilsvarende ophævelse af blokaden af Gazas grænser er ifølge udenrigsministeren afgørende. Ellers vil det blot eskalere i en voldelig konflikt igen inden længe.

Derudover er det vigtigt, at der kommer en større samling fra palæstinensisk side, der i lang tid har været splittet mellem et Hamas-styret Gaza og en Fatah-styret Vestbred. Hamas og Fatah er blevet enige om en samlingsregering, men flere parter rejser tvivl om, hvorvidt den reelt har magt i Gaza.

”Det kræver en samling fra palæstinensernes side for at have den styrke, der skal til for at løfte en palæstinensisk stat. Der er behov for, at det palæstinensiske selvstyre kommer ind i Gaza med fuld styrke og siger, de har en plan og en strategi,” siger Martin Lidegaard.

Udenrigsminister Martin Lidegaard besøger en FN-skole, der huser flygtninge, der står hjemløse efter sommerens krig mellem Hamas og Israel.
Udenrigsminister Martin Lidegaard besøger en FN-skole, der huser flygtninge, der står hjemløse efter sommerens krig mellem Hamas og Israel. Foto: Nikolaj Krak
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på besøg i Israel og i det palæstinensiske selvstyre.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på besøg i Israel og i det palæstinensiske selvstyre. Foto: Pressefoto UNRWA