Trosbaserede skoler skal undervise i tolerance

I England vil den konservative undervisningsminister have religiøse skoler til at undervise i blandt andet homoseksuelles rettigheder

Skolebørn i Hawkhurst, England.
Skolebørn i Hawkhurst, England. Foto: Chris Jackson.

Tro står ikke over samfundets normer. Derfor skal trosbaserede skoler også undervise i eksempelvis andre religioner og homoseksuelles rettigheder, fastslår den britiske undervisningsminister.

”Det er afgørende, at kristne, jødiske og muslimske skoler følger de nye regler, som siger, at de aktivt skal fremme fundamentale britiske værdier som tolerance over for andre trosretninger og livsstil, demokrati og retssamfundet,” sagde den konservative undervisningsminister, Nicky Morgan, i et interview med avisen Sunday Times, som bragte historien under overskriften ”Trosbaserede skal undervise i homoseksuelles rettigheder”.

Den overskrift fik det britiske undervisningsministerium til at udsende en meddelelse via Twitter, som kaldte det ”nonsens, at skoler skulle undervise i homoseksuelles rettigheder”.

Men det var blot starten på en mediestorm mod ministeren og ministeriet.

”Nicky Morgan tror tydeligvis ikke, at homoseksuelles rettigheder er britiske værdier. Men det er de. Obligatorisk seksual- og parforholdsundervisning, som omfatter homoseksuelles rettigheder i alle skoler, er sund fornuft og ikke nonsens,” sagde Labours skyggeudenrigsminister, Tristam Hunt, i The Guardian.

Formanden for koalitionspartneren De Liberale Demokrater, Tim Farron, reagerede også på Twitter.

”Tolerance og oplysning er nøgleelementer af vort uddannelsessystem. Hvad Undervisningsministeriet skrev på Twitter er uacceptabelt, og vi vil tage det op med ministeren.”

Ifølge avisen The Daily Telegraph, mener blandt andre nogle kristne grupper, at undervisningsministeren med sin melding underminerer religionsfriheden.

Meldingen fra undervisningsministeren er en opfølgning på sagerne om såkaldte trojanske heste, hvor ekstremt orienterede muslimer har forsøgt at tage kontrollen over skoler og indføre en meget streng muslimsk morallære, hvor lærere har indberettet, at eksempelvis homoseksualitet blev anset for ”satanisk”.

Men problemet omfatter ikke kun muslimske skoler.

Avisen The Guardian beretter således, at en højtprofileret jødisk pigeskole i Salford ved Manchester har fået ændret sin status fra ”god” til ”utilstrækkelig”.

”Der er store huller i elevernes åndelige, moralske, sociale og kulturelle udvikling. Eleverne får ikke tilstrækkeligt med muligheder til at lære om eller forstå personer med en anden tro eller kultur. Som konsekvens forbereder skolen ikke sine elever tilstrækkeligt til livet i det moderne Storbritannien,” hedder det i rapporten om Beis Yaakov-skolen.

Efter den første voldsomme kritik har det britiske undervisningsministerium slettet den originale besked på Twitter, som brugte ordet ”nonsens”. Undervisningsminister Nicky Morgan har efterfølgende været ude at præcisere, hvad hun mener.

”Skoler skal udvide horisonter og ikke indsnævre tankene, og de skal opmuntre eleverne til at respektere andre mennesker, selvom de ikke er enige med dem. Værdierne om demokrati, retssamfundet, individuel frihed og gensidig respekt og tolerance over for dem, der har en anden tro eller overbevisning, er ikke nyt. Men kravet om aktivt at fremme dem er skabt for at understrege, at denne regering anser de værdier som værende meget vigtige,” siger Nicky Morgan til The Daily Telegraph.

Men såvel ministeren som ministeriet står efter et par dages hård debat tilbage som tabere af debatten.

Den satiriske blogger Mr. Steerpike på det indflydelsesrige konservative magasin The Spectator har således ikke megen sympati for den konservative minister og hendes ministeriums håndtering af sagen. De kalder det endnu et fejltrin af Nicky Morgan, at ministeriet var nødt til at slette sin præcisering af, hvad ministeren egentlig mente.

”Som talrige brugere af sociale medier havde travlt med at pege på: Lige rettigheder for alle mennesker - uanset hvem de går i seng med - bør være omfattet af 'britiske værdier', ikke mindst med den britiske regerings øjne.”