Erdogan: Muslimer opdagede Amerika

Tyrkiets præsident griber chancen for at skrive om på den mest udbredte historieudlægning om opdagelsen af Amerika. Det var ikke den genovesiske opdagelsesrejsende Christopher Columbus, som fandt det store kontinent, men derimod muslimer, som ankom til Amerika flere århundreder tidligere ifølge Recep Tayyip Erdogan.

”Kontakten mellem Latinamerika og islam går tilbage til det 12. århundrede. Muslimer opdagede Amerika i 1178 og ikke Christopher Columbus,” sagde Erdogan på en kongres for muslimske ledere i Istanbul i weekenden.

”Muslimske søfolk ankom til Amerika i 1178. Columbus nævner eksistensen af en moské på en bakketop på den cubanske kyst,” tilføjede præsidenten.

Tyrkiet ønsker ifølge Erdogan, som tidligere på året blev præsident efter en årrække som premierminister, at opføre en moské på det sted, som Columbus har nævnt i sin dagbog.

Ifølge gængs og international historieskrivning ankom Christopher Columbus til Amerika i 1492, da han søgte en ny vandvej til Indien.

Erdogans påstand om muslimers opdagelse af Amerika er imidlertid ikke ny. Den har blandt andet været præsenteret af en islamforsker for 20 år siden.

Historikeren Youssef Mrouehs artikel fra 1996 er baseret på dagbogsnotater fra den opdagelsesrejsende fra Genova, men tolkningen er kontroversiel, da Columbus' tekstpassage normalt bliver læst som en reference til landskabets udformning.