Danskere lærer somaliere selv at bekæmpe pirateri

Somaliske embedsmænd vil de næste dage blive sejlet ud til danske støtteskib ”Esbern Snare”, hvor de vil få undervisning

Danske styrker på skibet ”Esbern Snare” har siden 2008 tilbageholdt 295 formodede somaliske pirater. -
Danske styrker på skibet ”Esbern Snare” har siden 2008 tilbageholdt 295 formodede somaliske pirater. - .

Det danske støtteskib ”Esbern Snare” ligger i disse dage ud for Somalias kyst. Det har skibet gjort mange gange, siden Danmark i 2008 besluttede at deltage i Natos operation mod somaliske piraters angreb på internationale handelsskibe i Det Indiske Ocean og Adenbugten.

Normalt ligger ”Esbern Snare” her for at afskrække somaliske pirater fra at stævne ud mod container- og tankskibe. Denne gang er målet dog ikke afskrækkelse, tværtimod. De næste dage vil en snes somaliske embedsmænd blive sejlet ud til skibet, hvor de får undervisning i basal jura og politiefterforskning, myndighedshåndhævelse til søs, bording af skibe, førstehjælp og lignende. Ombord på ”Esbern Snare” er blandt andet et par sygeplejersker og tre dansk-somaliske tolke, som hjælper med undervisningen.

Målet er, at de nyetablerede myndigheder i Somalia på længere sigt selv skal kunne bekæmpe de pirater, der i mange år har udgjort en alvorlig trussel mod skibstrafikken i Adenbugten. Gennemsejlingen til og fra Suez-kanalen betyder, at det er en af verdens vigtigste sejlruter.

”Det danske forsvars opgave hernede er at forhindre og afskrække fra piratangreb. Det er langt hen ad vejen lykkedes, så nu kan vi også begynde at opbygge kapacitet og træne de lokale myndigheder i Somalia. Det er noget helt nyt, og vi er de første, der er gået i gang med opbygningen af somaliernes kompetencer. Desuden gennemfører vi øvelser med Omans flåde, så den også kan yde et mere effektivt bidrag i indsatsen mod piraterne,” siger ”Esbern Snare”s skibschef, kommandørkaptajn Henrik Holck Rasmussen.

Fra 2007 til 2008 blev antallet af piratangreb fordoblet og nåede op på cirka 110, og de kulminerede i 2011 med næsten daglige angreb. Siden 2008 har danske styrker tilbageholdt 295 formodede somaliske pirater, befriet 78 gidsler, mens fire pirater er dræbt i ildkamp. Ingen danskere er kommet til skade.

Nu kan indsatsen til gengæld også tydeligt mærkes.

Senest et dansk flådefartøj greb ind mod formodede pirater var i november i fjor. Da blev det danske handelsskib ”Torm Kansas” angrebet. Skibet formåede selv at holde piraterne stangen, dels fordi rælingen var pakket ind i pigtråd og dels, fordi der var bevæbnede vagter ombord, som besvarede piraternes ild. Nogle timer senere nåede ”Esbern Snare” frem til ”Torm Kansas” og stoppede en somalisk fiskerbåd med ni mand ombord. De er nu stillet for retten i Seychellerne.

”Vi har kun været i stand til at undertrykke pirateriet, ikke stoppe det. Bagmændene er stadig aktive, og indtil videre er kun én arresteret og stillet for retten. Derfor er det vigtigt at være her,” understreger Aage Buur Jensen, der er flotilleadmiral og chef for Natos styrke i Adenbugten og Det Indiske Ocean.

Han og hans stab af Nato-officerer arbejder ombord på ”Esbern Snare”.

”Succesen i indsatsen mod pirateriet skyldes også, at rederierne har taget forholdsregler som at indhegne rælingen i pigtråd og have bevæbnede vagter ombord. Og endelig er der den positive udvikling i selve Somalia,” siger Aage Buur Jensen.

Nato følger nøje den politiske udvikling på land. Skibets tre dansk-somaliske tolke gennemgår og analyserer indholdet på somaliske web-medier, og tolkene bliver ofte sat i skibets gummibåde og sejlet hen til somaliske fiskerbåde for at tale med de lokale og høre nyt. De mange informationer tegner et positivt billede af, at udviklingen går i den rigtige retning. Det er for eksempel ikke længere socialt acceptabelt at være pirat, og de somaliske myndigheder viser nu vilje til at sætte ind mod pirateriet.