Vreden er tilbage i Ferguson

Hvid betjent retsforfølges ikke for at have skudt en sort mand i Ferguson ved St Louis. Uro og plyndringer hærger bydelen. Demonstrationer mange steder i USA

En kvindelig demonstrant i Ferguson tilbageholdes af en politibetjent.
En kvindelig demonstrant i Ferguson tilbageholdes af en politibetjent. . Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP.

Det begyndte stille. Folk stimlede sammen for at høre anklageren tale direkte i radioen. Så kom meldingen: Ingen tiltale mod den hvide politimand Darren Wilson, der skød og dræbte den 18-årige sorte mand Michael Brown i Ferguson, en forstad til byen St. Louis i Missouri i USA.

Det fik tårerne til at løbe ned ad kinderne på Michael Browns mor, skriver nyhedsbureauet AFP. Imens spredte oplysningerne fra anklageren sig. Spændingen steg på gaderne i Ferguson.

”Juryens medlemmer mener ikke, at der er beviser eller grundlag for at rejse tiltale i sagen,” sagde anklager Robert McCulloch natten til i går dansk tid.

Afgørelsen blev truffet på et ”solidt” og ”oplyst” grundlag.

Samtidig takkede betjenten Darren Wilson alle, der har støttet ham. Hans advokater sagde, at han handlede i henhold til den uddannelse og træning, han har fået.

Browns forældre havde på forhånd appelleret til ro, og selv fra Washington DC kom der appeller til Ferguson.

”Michael Browns forældre har mistet mere end nogen. Vi bør opfylde deres ønske. Jeg appellerer også til politifolk i Ferguson og andre steder om at vise tilbageholdenhed under håndteringen af de fredelige protester, der kan komme,” lød det fra præsident Barack Obama.

Gadens parlament i Ferguson så anderledes på det. I dagene op til meddelelsen havde bydelen forberedt sig på, at det kunne gå sådan, og der var advarsler om forestående uroligheder. Verdenspressen havde også indfundet sig, og fortællinger og billeder fra byen er transmitteret over hele verden.

Verden så også med, da balladen kom.

”Ingen retfærdighed, ingen fred,” råbte aktivister på gaderne, mens folk på plyndringstogt tømte butikker.

Politiet brugte tåregas for at tæmme vreden, og konstant kunne der ifølge AFP høres en politimand, der over en megafon advarede folk om, at de ville blive anholdt, hvis de ikke lod være med at kaste sten og plyndre.

Men der blev alligevel smadret ruder og plyndret forretninger. Politibiler blev angrebet, og der blev sat ild på bygninger. Mindst 12 bygninger og to politibiler blev stukket i brand.

Hen ad tirsdag morgen lokal tid sagde politiet, at ingen var blevet dræbt, men 61 personer var anholdt.

Politichef Jon Belmar sagde, at selvom der ikke var meldinger om dræbte eller alvorligt sårede, var urolighederne mandag aften og natten til tirsdag ”langt værre” end den ballade, der opstod, umiddelbart efter at Michael Brown blev skudt den 9. august.

Da dagslyset kom efter nattens optøjer, var der omfattende ødelæggelser at se. En politihelikopter hang i luften over bydelen, hvor lokale klikkede løs med mobilkameraer.

Ferguson var ikke ene om at opleve protester. Der blev meldt om demonstrationer i byer som New York, Chicago, Seattle, Los Angeles, Oakland og i Washington DC efter afgørelsen.