Kristen kineser bliver guvernør i Indonesien

Basuki Tjahaja Purnama er kristen og kineser. En usædvanlig kombination for en guvernør i Jakarta, hovedstaden i verdens folkerigeste muslimske land, Indonesien

Basuki Tjahaja Purnama, der kommer fra en kristen kinesisk familie, er blevet udnævnt til guvernør i Jakarta, hovedstaden i Indonesien. -
Basuki Tjahaja Purnama, der kommer fra en kristen kinesisk familie, er blevet udnævnt til guvernør i Jakarta, hovedstaden i Indonesien. - . Foto: EPA/Bagus Indahono.

Tusindvis af politibetjente måtte indsættes, da Basuki Tjahaja Purnama i sidste uge blev udnævnt til guvernør i Jakarta. Ekstremistiske muslimske grupper var kommet med trusler, men ellers er det noget af en bedrift, at en kristen nu er blevet guvernør i hovedstaden i verdens folkerigeste muslimske land. Og så er han endda den første etniske kineser, der indtager så høj en post.

Det er kun 16 år siden, at pøbelen gik til angreb på kinesere i Indonesien og plyndrede, voldtog og brændte huse ned i protester, der var forårsaget af den asiatiske finanskrise. Millioner af mennesker blev kastet ud i fattigdom, og hadet blev rettet mod det kinesiske mindretal. De udgør kun to procent af befolkningen, men ifølge manges opfattelse sad de på en uretfærdig stor del af landets rigdomme.

Urolighederne førte få måneder senere til diktatoren Suhartos fald og en efterfølgende demokratisering af Indonesien. Selvom landets 240 millioner indbyggere generelt er moderate og har taget demokratiet til sig, har der i det seneste årti været en stigning i angreb på kristne og shiamuslimer.

Da Basuki Tjahaja Purnama, der er bedst kendt under navnet Ahok, blev indsat, kom det dog kun til enkelte fredelige demonstrationer.

”Jeg har ikke brug for at blive godkendt af alle,” som han sagde på et pressemøde efter at være blevet taget i ed.

Ahok, der er 48 år, tilhører selv en rig, kinesisk og protestantisk familie. Han stammer fra Sumatra, hvor hans far ejede et mineselskab, og han er den ældste af fire børn. Han blev uddannet geolog, men gik ind i politik for at rette op på Indonesiens berygtede bureaukrati, som han havde dårlige erfaringer med, da han forsøgte at oprette et firma.

Gennemsigtighed, ansvarlighed og bekæmpelse af korruption er derfor hjørnestenen i hans administration. Han gav sit personlige mobiltelefonnummer til offentligheden, så borgerne kunne kontakte ham, hvis de havde nogen problemer, der skulle løses.

I de første par måneder, modtog han mindst 5000 sms'er hver uge, og ifølge avisen Jakarta Post ringede han tilbage om aftenen, når dagens arbejde var overstået. Ahok har også truet med at fyre de ansvarlige for Jakartas offentlige transport, og videoer, der viser ham skælde ud på embedsmænd, deles flittigt på sociale medier.

Ahoks direkte stil er populær blandt især unge, der er trætte af et korrupt og udueligt bureaukrati, men også mange muslimske organisationer har givet udtryk for deres støtte. En støtte, der bliver brug for, da han som guvernør bliver overhoved for organisationernes sociale arbejde i byen.

Den nyindsatte præsident, Joko Widodo, som Ahok har arbejdet tæt sammen med, har lovet at beskytte alle religiøse mindretal i Indonesien. Enkelte medlemmer af det kristne kinesiske mindretal har dog givet udtryk for, at Ahok burde holde en lavere profil, fordi de frygter nye forfølgelser.