Paven til Erdogan: Tyrkiet har et stort ansvar

Pave Frans opfordrer Tyrkiets præsident til at medvirke til at bremse fundamentalisme med dialog på tværs af religion og kultur

Pave Frans og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, giver hinanden hånd som afslutning på pavens besøg i præsidentpaladset i Ankara i går. -
Pave Frans og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, giver hinanden hånd som afslutning på pavens besøg i præsidentpaladset i Ankara i går. - .

Blot få timer efter at pave Frans i går ankom til Tyrkiets hovedstad, Ankara, opfordrede han Tyrkiet til gennem dialog at bidrage til at bremse fundamentalisme og de dybe konflikter i Mellemøsten. Tyrkiet har et stort ansvar for at være med til at fremme fred og forståelse, sagde paven, som udtrykte dyb bekymring over udviklingen af fundamentalisme og frygt i verden.

”Det, der er brug for i dag, er en dialog, som kan udbygge forståelsen og værdsættelsen af de mange ting, vi har til fælles,” sagde paven i sin tale i Ankara.

Det var ventet, at paven ville bruge sit besøg i Tyrkiet, hvor 99 procent af befolkningen er muslimer, til at opfordre til dialog og forståelse som modtræk mod fundamentalisme, og dette var også hovedbudskabet i pavens tale.

Tyrkiets kristne og andre ikke-muslimske mindretal oplever stadig diskrimination både socialt og institutionelt i Tyrkiet. Uden at nævne diskriminationen konkret sagde pave Frans tidligt i sin tale, at religionsfrihed og ytringsfrihed er grundstene på vejen til fred og respekt og væk fra frygt.

”Det er essentielt, at alle indbyggere - muslimske, jødiske og kristne - både i bestemmelsen og håndhævelsen af loven nyder de samme rettigheder og respekterer de samme forpligtelser,” sagde paven.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyib Erdogan, der er kendt for slagkraftige udtalelser, som ofte chokerer religiøse mindretal og internationale ledere, lovede i går, at Tyrkiet er indstillet på at arbejde imod racisme, islamofobi og intolerance.

Pave Frans havde også et meget symbolsk møde med Tyrkiets øverste muslimske gejstlige, Mehmet Görmez, der er formand for det tyrkiske direktorat for religiøse anliggender. En møde, som bliver set som et bevis på pavens ønske om at skabe dialog mellem islam og kristendommen. Gode forhold mellem religiøse ledere er særligt vigtige i krisetider, lød det fra paven.

”De udgør et klart budskab til deres respektive samfund, som demonstrerer, at gensidig respekt og venskab er muligt på trods af forskelle,” sagde pave Frans og understregede, at der skal en fælles indsats til for at nå til fred.

”Terrorisme er et oprør mod Gud, og som muslimer forkaster vi denne ekstremisme og blodsudgydelse,” lød det fra Mehmet Görmez efter mødet med paven.

Pave Frans gentog sin store sorg og bekymring over lidelserne i Syrien og Irak og sagde, at hele samfund som - men ikke kun - kristne og yazidier lider under barbarisk vold. Tyrkiet har taget imod flere end 1,5 millioner flygtninge fra nabolandet Syrien og mindst 103.000 flygtninge fra Irak. Pave Frans roste Tyrkiets indsats og sagde, at det internationale samfund har en moralsk forpligtelse til at hjælpe Tyrkiet med at hjælpe flygtningene.

Der har været forlydender om, at det var pavens ønske at besøge kristne på flugt fra konflikten i Syrien og terrorbevægelsen Islamisk Stat. Sådan et besøg er dog ikke kommet med på programmet, muligvis af sikkerhedsmæssige årsager.

”Vi må ikke overgive os til igangværende konflikter, som om situationen aldrig kan ændres til det bedre. Med Guds hjælp kan og må vi forny modet til fred,” sagde paven.

Besøget fortsætter i dag og i morgen i Istanbul, hvor pave Frans besøger den ortodokse patriark Bartholomæus, som er religiøs leder for 300 millioner ortodokse kristne verden over.

Paven er den fjerde pave, som besøger Tyrkiet, og mødet kommer, otte år efter hans forgænger, pave Benedikt XVI, aflagde et meget rost besøg i landet. Her bad han blandt andet en bøn sammen med Istanbuls mufti i Sultan Ahmed-moskéen, kendt som Den Blå Moské.