Oprør med tabuer lurer på svensk venstrefløj

Venstrefløjsdebattør har taget bladet fra munden og kritiseret ”holdningspolitiet” i svensk debatkultur. Det vil få stor betydning, mener borgerlige

Kulturredaktør Åsa Linderborg fra avisen Aftonbladet blev kaldt racist, da hun kritiserede Alice Bah Kuhnke, Sveriges sorte kulturminister (billedet). Nu kritiserer Åsa Linderborg ”holdningspolitiet” i den svenske debat. -
Kulturredaktør Åsa Linderborg fra avisen Aftonbladet blev kaldt racist, da hun kritiserede Alice Bah Kuhnke, Sveriges sorte kulturminister (billedet). Nu kritiserer Åsa Linderborg ”holdningspolitiet” i den svenske debat. - . Foto: Lars Pehrson.

”Det skal pinedød være politisk korrekt. Holdningspolitiet forgifter debatten om race og køn.”

Sådan skriver den venstreorienterede kulturredaktør for avisen Aftonbladet, Åsa Linderborg, i et indlæg, der har fået stor opmærksomhed i Sverige.

Ikke alene går hun enegang på Sveriges venstrefløj, hun vil også miste en stor del af opbakningen i det venstre-orienterede miljø som følge af sine kritiske overvejelser. Det vurderer Paulina Neuding, der er redaktør på det borgerlige tidsskrift Magasinet Neo.

”Det er overraskende. Det er første gang, at jeg ser en venstreorienteret debattør åbent kritisere den misfor-ståede politiske korrekthed,” siger Paulina Neuding.

”Jeg håber, at hendes de-batindlæg kan medvirke til en sundere debat, hvor man ikke konstant anklages for at være racist til højre og venstre, og at der kan blive plads til dem, der måske ikke deler dagens dominerende forestillinger om køn,” mener Paulina Neuding.

I debatindlægget kritiserer Åsa Linderborg køns- og racedebatten for at være gået for langt i den systematiske kritik af alle ytringer, der ikke i hver enkelt detalje passer det, hun kalder holdningspolitiet, og kommer med en række eksempler på sager, hvor den misforståede politiske korrekthed er gået for vidt.

Eksempelsvis er debattøren Nina Björk blevet kritiseret for at skrive et indlæg om kvinder, der føder børn, fordi kvinder, der har skiftet køn - og dermed anser sig selv for mænd - naturligvis også kan føde. Selv er Åsa Linderborg blevet kaldt racist, da hun kritiserede Alice Bah Kuhnke, Sveriges sorte kulturminister.

Åsa Linderborg mener, at Sveriges politiske venstrefløj har mistet fokus på traditionelle ideologiske temaer som klasse og fordelingspolitik til fordel for et stort fokus på enkeltsager om køn og race.

”Der har været en del aggressive ytringer, også imod venstrefløjsdebattører, der som følge deraf er blevet misforstået og udelukket. Derfor mener jeg, at det er vigtigt at tage problematikken op,” siger Åsa Linderborg, der mener, at det eneste, hun kan beklage ved debatindlægget, er, at hun ikke har skrevet det tidligere.

”Nogle råber 'endelig', mens andre er stærke modstandere, og på de sociale medier er jeg blevet kaldt for et insekt. Reaktionerne er kraftige,” siger hun og fortæller, at hendes indlæg ikke skal ses som et opgør med den politiske korrekthed, men med den misforståede politiske korrekthed.

”Der findes store fordomme også i arbejderklassen, og folk kaldes for idioter, fordi de tænker anderledes eller anvender akademiske begreber om køn og race forkert. Man er hurtigt ude at stemple folk, der bruger forkerte ord, og man koncentrerer sig for meget om for eksempel ordbrugen i enkelte bøger frem for at kigge på, hvorfor der findes racisme i et større perspektiv,” siger Åsa Linderborg.

Hendes ytring om holdningspolitiet deler vandene på den svenske venstrefløj, hvor flere feministiske internetskribenter hilsner debatten om identitetspolitikken velkommen.

På den borgerlige fløj glæder Erik Helmerson, der er lederskribent og filmkritiker for avisen Dagens Nyheter, sig over Åsa Linderborgs indspark og håber, at debatten kan sprede sig som ringe i vandet på venstrefløjen.

”Jeg har hørt fra flere klassiske socialdemokratiske debattører og fagforeningsfolk, at de mener, debatkulturen er gået for vidt. Jeg har ventet på, at det skulle ske, og det, at Åsa Linderborg skriver det indlæg, vil få stor betydning, fordi hun er så respekteret på venstrefløjen,” siger han om den tidligere Kommunistisk Ungdom-politiker.

”Det virker, som om den identitetspolitiske debat har nået et bristepunkt. Jeg tror, det vil gøre venstrefløjsdebattører mere modige, og om 10 år vil begge politiske fløje ryste på hovedet og tænke tilbage på en tid, hvor debatkulturen sejlede totalt.”