Al-Qaeda er blevet en social parasit

Vesten er ikke længere hovedmodstanderen for al-Qaeda. I stedet er fokus rettet mod lokale konflikter i muslimske lande som Irak, Syrien og Yemen. Men målet er stadig det samme at skabe en muslimsk stat gennem vold og terror, siger professor Fawaz Gerges, en af de førende eksperter på området

Al-Qaeda-mistænkte taget til fange i Yemens hovedstad, Sanaa. –
Al-Qaeda-mistænkte taget til fange i Yemens hovedstad, Sanaa. –. Foto: Mohammed Mohammed/.

Al-Qaeda fylder i øjeblikket meget i borgerkrigen i Syrien, hvor hellige krigere deltager i jihad mod det forhadte styre. Men der er stor forskel på det al-Qaeda, der chokerede hele verden med terrorangrebet på New York og Washington den 11. september i 2011, og så de lokale al-Qaeda-grupper, der opererer i lande som Irak, Syrien, Yemen og Somalia.

Al-Qaeda eksisterer ikke længere som en centralt styret organisation. Osama bin Laden-organisationen er væk. Den er død. Både i form af kapacitet, infrastruktur og kommandostruktur. De få, der er tilbage, gemmer sig i stammeområder i Pakistan og Afghanistan, og al-Qaeda har ikke længere kapaciteten til udføre angreb, fastslår professor Fawaz Gerges.

Han er en af verdens førende akademiske eksperter, når det handler om Mellemøsten og ikke mindst al-Qaeda. Et faktum, der bliver understreget af, at den amerikanske tv-station CBS ringer for at få hans udlægning af situationen i Syrien, mens Kristeligt Dagblad møder ham på hans kontor på London School of Economics.

Her er væggene tapetseret med fyldte bogreoler. Undtagelsen er bag hans skrivebord, hvor et stort vævet tæppe hænger på væggen som en hilsen fra hans egne rødder i Libanon.

Han er aktuel med en opdateret udgave af sin bog The Rise and Fall of al-Qaeda (al-Qaedas storhed og fald). Titlen henviser til, hvad han kalder al-Qaeda Central, som er den terrorstruktur, Osama bin Laden skabte.

LÆS OGSÅ: Bombepige er reddet i Afghanistan

Gerges analyse er, at den hårde og meget kontante amerikanske reaktion efter terrorangrebet var med til at holde liv i al-Qaeda.

Et af mine argumenter bogen er, at havde vi ikke angrebet Irak, ville vi ikke tale om al-Qaeda i dag, siger han.

Fawaz Gerges peger på, at der blandt muslimer generelt ikke var opbakning til Osama bin Laden efter terrorangrebet mod USA. Den flod af hellige krigere, som Osama bin Laden havde håbet ville strømme til Afghanistan, kom aldrig.

Omvendt var det i Irak.

Al-Qaeda var en lille marginal organisation, men særligt den amerikanske invasion af Irak gav al-Qaeda nyt liv og tillod, at al-Qaeda voksede. Og de spredte sig som paddehatte. Der var ikke al-Qaeda i Irak, der var ikke al-Qaeda i Yemen, og der var ikke al-Qaeda i Syrien før invasionen af Irak.

Et andet eksempel er, at 4000 selvmordsbombere slog til i Irak fra 2003 til 2007. Og der var ikke et eneste selvmordsangreb før invasionen.

En andet central pointe for Fawaz Gerges er, hvordan al-Qaeda har udløst enorme ressourcer til at bekæmpe terror i særligt USA. Her er det nærmest politisk selvmord at tale om, at det al-Qaeda, der angreb USA, ikke eksisterer mere.

Da præsident Obama sidste år sagde, at al-Qaeda som centralt styret organisation var nedbrudt, blev han mødt med vrede fra republikanere, der sagde, hvor vover du at sige det. Kampen er aldrig ovre. Især for de ultrahøjreorienterede og neokonservative blev al-Qaeda et sværd, som de brugte til at slå deres modstandere med. Det blev en eksistentiel kamp, og der var fjender overalt.

Når den amerikanske reaktion var så voldsom, var det blandt andet, fordi det var første gang, det amerikanske fastland blev angrebet. Som Fawaz Gerges påpeger, har Europa været vant til terrorangreb. Der var eksempelvis IRA i Storbritannien, Rote Armee Fraktion i Tyskland, ETA i Spanien og De Røde Brigader i Italien.

11. september kom til at påvirke det amerikanske samfund voldsomt. På mange måder har Osama bin Laden vundet, selvom han er død, for han har presset USA til at spille efter sine regler og på sin slagmark og til at forbryde sig mod principperne om lighed, rettigheder og de nedfældede love, forklarer Fawaz Gerges med henvisning til, at end ikke Barack Obama kan lukke fangelejren i Guantanamo Bugten.

Det er en sort plet, at det mest magtfulde land i verden bruger tortur som et redskab. At folks rettigheder bliver krænket i kampen mod al-Qaeda.

I dag er truslen fra al-Qaeda fra stammeområderne i Pakistan og Afghanistan. Men det er ifølge Fawaz Gerges ikke en direkte trussel mod Vesten.

Lokale al-Qaeda-grupper har fokus på den lokale fjende, som er styret i Irak, Syrien og Yemen. De hader fortsat det vestlige samfund. Men deres fokus og eksistensberettigelse er arabiske og muslimske regeringer, som de ikke mener regerer i tråd med islamisk lov.

Han forklarer videre, at de lande befinder sig i et sikkerhedsvakuum på grund af sociale og økonomiske forhold, borgerkrige i regionen, legitimiteten af lederskabet i landene samt det sekteriske skel mellem sunni- og shiamuslimer.

Jeg vil argumentere for, at det er en gylden tid for al-Qaeda nu. For al-Qaeda er en social parasit, der lever af ustabilitet, kaos og vakuum. For der er et vakuum af autoritet i Irak, et vakuum af autoritet i Syrien, et vakuum af autoritet i Yemen. Al-Qaeda finder et sted, hvor der er det vakuum , og hvor de nyder lokal støtte. I Syrien sælger al-Qaeda sig selv som beskytteren af sunnisamfundet mod shiamuslimer. I Irak som en parasit, der er spydspidsen for sunnisamfundet mod minoritetsregeringen. Det samme i Yemen, fastslår Fawaz Gerges.

Han taler derfor om en konceptuel forskel i forhold til al-Qaeda for 15 år siden.

De er del af samme ideologiske familie, den samme ideologiske stamme. De er villige til at bruge vold og terrorisme for at fremme deres politik. Hele idéen om, at målet retfærdiggør alle midler. Du kan gøre alt. Det faktum, at de vil have en islamisk stat, er den ideologiske ramme. De vil bringe Guds rige til jorden, og så betyder blodsudgydelser ikke noget.

Men det er samtidig en tanke, som ikke deles af det store flertal af muslimer.

Det arabiske forår har vist, at al-Qaedas ideologi har spillet fallit. Det, vi har set, er et råb om frihed, retfærdighed, demokrati og at skabe et civilsamfund for borgerne. Og det er ikke, hvad al-Qaeda vil have. De tror ikke på demokrati og politik. De tror på vold for at skabe den islamiske stat. Så de millioner af arabere, af muslimer, som demonstrerede, viste på deres egen måde, at de ikke troede på al-Qaeda. Deres kamp er for universelle værdier, et godt liv, retfærdighed og mad på bordet, fastslår Fawaz Gerges.

LÆS OGSÅ: Uden skolegang svigtes globaliseringens børn

Syrien har virket som en magnet på folk fra andre lande, der har meldt sig som jihadister. De fleste udlændinge kommer fra Tunesien og andre nordafrikanske lande. Men vestlige medier har fokuseret på de mange muslimer, som er rejst fra vestlige lande for at deltage i krigen.

De fleste ved ikke, hvad al-Qaeda er, men de er suget ind i den verden gennem vrede efter at have set videoklip på YouTube. Selv kvinder rejser dertil for at være en del af mujahedin. Den ideologi spreder sig, og det gør den, fordi al-Qaeda kender magten af de videobilleder, fremhæver Fawaz Gerges.

Vestlige efterretningstjenester har længe advaret mod faren for, at folk, der rejser til Syrien for at deltage i hellig krig, vil blive yderligere radikaliseret og uddannet i at lave bomber, og derfor kan begå terror, når de kommer tilbage til Vesteuropa.

Men selvom det er en risiko, er det ifølge Fawaz Gerges ikke den største trussel.

Syrien kan blive en trussel mod Vesten og særligt Europa. Men vi har ikke en konkret trussel fra de krigere, der kommer tilbage. Vi ved fra Irak, at de, som kæmpede der, ikke rejste hjem for at dræbe europæere eller amerikanere, efter at USA forlod Irak. Vi har ikke hørt om en eneste irakisk selvmordsbomber i Europa, påpeger han.

De to store al-Qaeda-inspirerede grupper i Syrien er Islamisk Front i Irak og Levanten samt Nusra Fronten.

Nusra Fronten er den farlige. De har slået rod i lokalsamfundet. Og de insisterer på at overbevise syriske modstandsgrupper om, at de selv er en modstandsgruppe. Og de har en ambition om at slå til mod USA. De har etableret træningslejre. De rekrutterer trænede soldater, så Nusra Fronten har krigerne, den sociale base og en ideologi, lyder advarslen, som indikerer, at selvom Osama bin Ladens al-Qaeda ikke længere er farlig, så lever ideologien og hadet mod Vesten fortsat.Fawaz A. Gerges

FAWAZ A. GERGES:

Hvem:

55-årige Fawaz A. Gerges er professor i Mellemøstpolitik og internationale forhold ved London School of Economics. Han er libanesisk amerikaner. Han er født i Beirut i en ortodoks kristen familie, uddannet i Storbritannien og har været tilknyttet de amerikanske universiteter Harvard og Columbia.

Hvad:

Fawaz Gerges er en af de førende internationale iagttager af situationen i Mellemøsten og ikke mindst de amerikanske relationer til regionen.

Hvorfor:

Den 13. marts udkommer en ny opdateret udgave af hans bog The Rise and Fall of al-Qaeda (al-Qaedas storhed og fald), Oxford University Press, 262 sider, £ 12,99.