Alle er lige for loven - eller hvad, Oscar Pistorius?

Efter blot et år i fængsel får den sydafrikanske topatlet Oscar Pistorius nu lov til at afsone de sidste fire år af sin dom i husarrest. Kritikere mener, at det er udtryk for særbehandling, at han i modsætning til 160.000 andre indsatte får den mulighed

Et stort medieopbud tog tidligere på ugen opstilling foran Oscar Pistorius' onkels hus i Pretoria i Sydafrika, men medierne blev snydt, da den drabsdømte paralympiske atlet allerede var blevet løsladt fra fængslet dagen i forvejen for at afsone de sidste fire år af sin dom i husarrest hos sin onkel.
Et stort medieopbud tog tidligere på ugen opstilling foran Oscar Pistorius' onkels hus i Pretoria i Sydafrika, men medierne blev snydt, da den drabsdømte paralympiske atlet allerede var blevet løsladt fra fængslet dagen i forvejen for at afsone de sidste fire år af sin dom i husarrest hos sin onkel. . Foto: Mujahid Safodien/AFP/Scanpix.

”Han var vores superstjerne, vores guldmedaljevinder, vores fanebærer, vores champion. Det er han ikke længere,” konstaterer debattøren Ranjeni Munusamy tørt i den sydafrikanske avis The Daily Maverick.

Ordene gælder Sydafrikas faldne idol, den 28-årige handicapatlet og tredobbelte olympiske guldvinder Oscar Pistorius, hvis navn endnu en gang er kommet på læberne hos millioner af sydafrikanere, efter at han i forgårs blev overflyttet fra det maksimumsikrede fængsel, han hidtil havde afsonet i, til husarrest i sin onkels imposante hjem i Pretoria, hvor han skal afsone de sidste fire år af sin dom.

Det sker, et år efter at Oscar Pistorius blev dømt for drabet på sin 29-årige kæreste, fotomodellen Reeva Steenkamp. Sagen har vakt enorm opmærksomhed i Sydafrika, og også internationale medier har fulgt den tæt.

Senest går debatten på udskiftningen af de fysiske rammer for Oscar Pistorius' afsoning af sin dom. At en rig topatlet, i modsætning til 160.000 andre indsatte i Sydafrikas notorisk overfyldte fængsler, får mulighed for at komme i husarrest, er et udtryk for en uretfærdig særbehandling, korruption og dobbeltmoral i det sydafrikanske retssystem ifølge Ranjeni Munusamy.

”Når det kommer til Oscar Pistorius, lader det til, at der ikke er nogen autoritet, der holder sig for god til at ofre sin integritet - og sammen med den nationens krav på lighed og retfærdighed - på altrene for egoisme, profit, politisk indflydelse og befolkningens yndest,” mener hun i The Daily Maverick.

Men det værste er, at mænd generelt slipper nemt fra drab på kvinder i landet, hvor en kvinde i gennemsnit hver ottende time bliver dræbt af sin partner ifølge kampagnedirektør i den internationale hjælpeorganisation Womankind Worldwide (Kvinder verden over) Bethan Cansfield. Det eneste usædvanlige ved sagen er, at gerningsmanden er så berømt.

”Samlet set afslører disse individuelle sager et nedtrykkende mønster af få domsafsigelser, korte straffe, tidlige løsladelser,” skriver hun i den britiske avis The Guardian.

Oscar Pistorius blev anholdt i februar 2013 efter selv at have tilkaldt politiet til sit hjem. Han indrømmede på stedet at have skudt kæresten gennem en låst badeværelsesdør, men forklarede, at han troede, der var tale om en indbrudstyv, og at det var et ulykkeligt uheld. I retten lød anklagen dog på mord.

Før sin anholdelse var Oscar Pistorius en af Sydafrikas mest beundrede nulevende berømtheder i kraft af sine sportspræstationer og sin stærke personlige historie. Ved fødslen manglede han den yderste knogle i begge lægge, og da han var 11 måneder, tog hans forældre den svære beslutning, at drengens ben skulle amputeres under knæet.

Men berømmelsen kom også til at betyde, at hele hans retssag blev sendt live på tv. Det giver ret til særbehandling, mener atletens familie.

”Den offentlige, politiske og medieskabte ekstraordinært store interesse, der fik lov til at udvikle sig omkring Oscars retssag, har hindret hans ret til at blive behandlet som enhver anden fange,” lød det i en pressemeddelelse fra familien, da nyheden om, at Oscar Pistorius kunne forlade fængslet, nåede offentligheden.

Og Reeva Steenkamps mor, June Steenkamp, ønsker ikke, at Oscar Pistorius skal ”kastes i fængsel for at lide”.

”Jeg har ingen hævnfølelse. Jeg ønsker ikke at skade ham. I forvejen er han en handicappet person,” siger hun til nyhedsbureauet Reuters.

Groft sagt deler debatten sydafrikanerne i to lejre: Oscar Pistorius er enten en tragisk helteskikkelse ramt af sort uheld - eller han er morder og føler sig hævet over alt og alle.

”Hvis du vil slå nogen ihjel ved et uheld, så er Sydafrika stedet at gøre det,” konstaterer den britiske forfatter J.D. Hughes på det sociale medie Twitter.

Sydafrikanske Sam Keigh fra Pretoria sammenfatter i en kommentar sammestedssagen således:

”Hele historien om Oscar Pistorius er faktisk i bund og grund trist.”