Angreb i Europa passer lige ind i islamisternes plan

I takt med at Islamisk Stat taber land i Mellemøsten, fokuserer gruppen i stadig større grad på angreb i Vesten. Det er tegn på, at IS er ved a skifte identitet

Sørgende lægger blomster ved strandpromenaden i Nice, hvor en fransk-tunesisk mand i aftes pløjede en lastbil ind i en menneskemængde og dræbte mindst 84 mennesker, der var samlet for at overvære festfyrværkeriet på den franske nationaldag, Bastilledagen. På skiltet står da også det franske valgsprog fra revolutionstiden frihed, lighed og broderskab.
Sørgende lægger blomster ved strandpromenaden i Nice, hvor en fransk-tunesisk mand i aftes pløjede en lastbil ind i en menneskemængde og dræbte mindst 84 mennesker, der var samlet for at overvære festfyrværkeriet på den franske nationaldag, Bastilledagen. På skiltet står da også det franske valgsprog fra revolutionstiden frihed, lighed og broderskab. Foto: Pascal Rossignol/Reuters.

Der er blevet jublet på Islamisk Stats tilhængeres twitterprofiler, siden en mand torsdag aften pløjede en lastbil igennem en menneskemængde i Nice i Frankrig og dræbte mindst 84 personer. Ingen har endnu påtaget sig skylden for det, som den franske præsident, François Hollande, omtaler som terror, men blandt de mest ekstreme jihadister bliver det hyldet som en heltegerning.

Uanset hvem det viser sig, der er ansvarlig for udåden, er det et angreb, der passer perfekt til Islamisk Stats strategi og en type terror, som ledelsen gentagende gange har forsøgt at motivere dets tilhængere til at udføre.

”Indtil for relativt nyligt har IS været fuldt fokuseret på dets aktiviteter i Mellemøsten. Men efter at IS er begyndt at møde store vanskeligheder i både Irak, Syrien og Libyen, er gruppen i stadig større grad begyndt at bruge af dens ressourcer til at angribe Vesten,” siger Michael Horowitz, sikkerhedsanalytiker ved den israelsk baserede tænketank Levantine Group.

IS-talspersoner har jævnligt opfordret jihadister i Europa til at udføre angreb i Vesten på egen hånd. Det er angreb, der kræver et minimum af ressourcer og planlægning, men som kan have en enorm effekt. Der har sågar flere gange lydt opfordringer fra IS' side til at bruge biler til at angribe med, som det skete i Nice i går.

Når IS er ved at flytte fokus til Vesten, bunder grundlæggende i, at gruppen er ved at skifte identitet.

Da de brutale, islamistiske krigere i sommeren 2014 stormede ind i Irak, tog det dem blot få uger at indtage næsten en tredjedel af landet. Både den kurdiske og irakiske hær blev jaget på flugt, og snart kunne ekstremisterne udråbe et kalifat på tværs af Irak og Syrien og erklære Islamisk Stat for en realitet.

Siden har den militante bevægelse levet på fortællingen om dens store krigssejre og haft held til at lokke i tusindvis af udenlandske jihadister til at komme og kæmpe for at udvide kalifatet.

Men efter at krigslykken det seneste år er vendt for IS, hvor terrorgruppen blandt andet har tabt stribevis af større byer i Irak, er bevægelsen blevet nødt til at genopfinde sig selv.

Fortællingen om det ekspanderende kalifat er blevet meningsløst. Og bevægelsen er derfor ved at skabe en ny fortælling om sig selv, hvor den er ved at ændre karakter fra at være en statslignende aktør til snarere at blive et terrornetværk, der opererer fra undergrunden.

Det gør den ved at omdefinere målet for sin kamp. Hvor det tidligere har været en kamp om land, er det nu en kamp om ideologi, der i høj grad også foregår i Vesten:

”Disse angreb mod Vesten er en måde at forsvare, hvad der virkelig er gruppens kerne: ideologien. IS er ikke kun en stat, men er i højere grad en verdensomspændende mission om en global kamp mellem det, den anser som de troende og ikke-troende. Med disse angreb forsøger IS at udvide denne splittelse og ødelægge det, gruppen kalder ’den grå zone’, der blandt andet er muslimers mulighed for at leve i vestlige samfund,” siger Michael Horowitz.

Siden IS udråbte sit kalifat i 2014, vurderer det amerikanske Pentagon, at gruppen har mistet 45 procent af sit areal i Irak og op mod 20 procent i Syrien. Alene i 2016 er kalifatets areal skrumpet med 12 procent, lyder det i en ny rapport fra analyseinstituttet IHS.