Angreb mod Egyptens koptere øger den sekteriske splid

Nedskydningen af kristne ved bryllupsceremoni i Kairo får det koptiske mindretal til at føle sig endnu mere udsat. Broderskabet beklager angrebet, men tonen er fortsat hård og uforsonlig mellem kristne og muslimer

Koptere samlet inde i kirken, efter at bryllupsselskabet blev angrebet. –
Koptere samlet inde i kirken, efter at bryllupsselskabet blev angrebet. –. Foto: AFP.

For mange af Egyptens koptere kommer det seneste angreb mod gæsterne ved en kristen bryllupsceremoni ikke som nogen overraskelse. Angrebet, der fandt sted i søndags, har kostet mindst fire personer livet, mens 15 blev såret, da to mænd på en motorcykel åbnede ild mod bryllupsgæsterne ved al-Warrak-kirken i Imbaba-kvarteret i Kairo.

Gerningsmændene er ikke blevet pågrebet, men angrebet opfattes i brede kristne kredse som islamisters værk, mens Det Muslimske Broderskab antyder, at det er hærens og ordensmagtens ansvar.

Det er bedrøvende at se, hvordan hæren vender et blindt øje til bevidst ildpåsættelse, vandalisme og mord, står der i den engelsksprogede pressemeddelelse fra Det Muslimske Broderskab.

Men det er organisationens arabisk-sprogede pressemeddelelse, der vækker størst vrede hos koptere, fordi denne pressemeddelelse ikke engang nævner ordet fordømmer eller den angrebne kirke ved navn.

Så I opfordrer til vold mod kristne og pave Tawadros II, og når nogen lægger mærke til jeres opfordringer, så tager I afstand fra det, siger den egyptiske blogger Wael Eskandar i en kommentar til Det Muslimske Broderskabs pressemeddelelse.

Som mange andre mener han, at de seneste måneders meget direkte verbale angreb mod landets koptiske mindretal skaber en atmosfære, hvoraf dødelige angreb er et direkte resultat.

Opfordringer til vold mod kristne og hadfyldte udtalelser fra islamister er taget til, siden præsident Mohamed Mursi blev sat fra magten i begyndelsen af juli 2013. To dage før angrebet skrev islamister på en kirke Egypten er islamisk. I august blev flere end 100 kirker beskadiget eller brændt ned af islamister, og den koptiske pave har modtaget dødstrusler for at støtte hærens kup mod tidligere præsident Mohamed Mursi.

LÆS OGSÅ: Udrensningen, man ikke vil se

Premierminister Hazem Beblawi forsøger at mane til fordragelighed efter angrebet, som han kalder en afskyelig kriminel handling

Den slags handlinger vil ikke være i stand til at skabe splid mellem muslimer og kristne, siger han.

For manges vedkommende har Egypten for længst passeret det punkt og befinder sig nu i en meget sekterisk anspændt situation med mange voldelige angreb.

Jeg mener det, når jeg siger det: Islamister er de første, der vil se helvede, skriver Adam Mowafy i en kommentar, der giver udtryk for den vrede, mange egyptere udtrykker mod islamister i øjeblikket. Adam Mowafy er direktør for MO4, der udbyder service til sociale medier.

Forklaringen på optrapningen af volden mod kristne er ifølge Amnesty International både, at islamister har udpeget kopterne til syndebukke, og at hæren ikke gør nok for at beskytte kristne institutioner.

Det er dybt bekymrende, at kristne mindretal i hele Egypten er blevet udpeget som mål for hævnangreb af nogle af den afsatte præsidents tilhængere, står der i en nyligt offentliggjort rapport fra Amnesty International.

Den egyptiske præst Thomas Daoud var til stede inde i kirken, da bryllupsgæsterne blev angrebet udenfor.

Det, der skete, er en fornærmelse mod Egypten, og det er ikke kun et angreb rettet mod koptere. Vi er i færd med at ødelægge vort eget land, siger Thomas Daoud efter angrebet.

Egyptens kristne udgør omkring 10 procent af landets samlede befolkning på 85 millioner. Mange har forladt landet siden Hosni Mubaraks fald i februar 2011. Især på grund af frygt for islamister.