Australien beskyldes for at give penge til menneskesmuglere

Den australske regering får hård kritik efter rapporter om, at kystvagt har betalt menneskesmuglere for at sejle migranter tilbage til Indonesien

Disse somaliske mænd blev tvunget til at sejle til Indonesien, efter den australske flåde nægtede dem adgang til australsk fastland. Nu beskyldes den australske regering for at betale menneskesmuglere, så de vender båden om.
Disse somaliske mænd blev tvunget til at sejle til Indonesien, efter den australske flåde nægtede dem adgang til australsk fastland. Nu beskyldes den australske regering for at betale menneskesmuglere, så de vender båden om. . Foto: AFP PHOTO / JEMS.

Da et fartøj fra den australske kystvagt den 31. maj lagde til ved en båd med menneskesmuglere og migranter i farvandet mellem Australien og Indonesien, blev der ikke taget hånd om situationen på den måde, man skulle tro.

Migranterne blev ikke reddet over på kystvagtens fartøj, menneskesmuglerne blev ikke anholdt. Og båden blev ikke gelejdet mod land. I stedet tog kystvagtens officerer den store tegnebog frem. Det er den, hvor der ligger kontanter i.

Kystvagten fandt ud af, at tre af de 68 ombordværende på migrantskibet udgjorde besætningen. Resten var migranter fra Bangladesh, Sri Lanka og Myanmar.

Menneskesmuglerne fik hver 5000 australske dollar, 25.600 kroner, for at vende skuden og sejle tilbage til Indonesien. Skibet sejlede tilbage til øen Rote i det østlige Indonesien.

Herfra kom de første meldinger om, at Australien betaler menneskesmuglere for at holde sig væk. Lokale medier, og siden også australske, citerede politiet på øen for at fortælle, at menneskesmuglerne var betalt af Australien.

De havde dermed fået penge fra begge sider i komplekset - så at sige.

Avisen The Guardian skriver, at FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) har interviewet nogle af de ombordværende migranter, der bekræfter, at besætningen er blevet betalt.

Australske medier har haft fat i premierminister Tony Abbott i Canberra, men her er der ikke rigtig nogle kommentarer. Han siger, at han ikke kan kommentere operationel sikkerhed.

Derimod har både udenrigsminister Julie Bishop og immigrationsminister Peter Dutton begge umiddelbart afvist rapporterne, men siden er kommentarerne herfra også tørret ud.

Nu vil oppositionen finde ud af, hvad der er op og ned i sagen om skattepenge til menneskesmuglere.

Richard Marles, ordfører i migrantsager for oppositionspartiet Labour, sagde i går, at han vil have landets ombudsmand til at undersøge sagen.

”Hvis det her er sket, så er der alvorlige spørgsmål om det juridiske grundlag,” sagde Marles.

I lørdags udsendte Indonesiens udenrigsministerium en erklæring, hvori den bad Australiens regering om en forklaring på betalingen til besætningen.

I erklæringen siger ministeriet ifølge det franske nyhedsbureau AFP videre, at hvis oplysningerne holder vand, så er det “et nyt lavpunkt” i den måde, Australien håndterer krisen med migranterne på.

Udenrigsminister Bishop sender bolden tilbage på den indonesiske banehalvdel. Hun siger til avisen The Australian, at Indonesien har skylden for migrantkrisen, fordi Indonesien ikke kontrollerer sine grænser ordentligt.

Avisen Sydney Morning Herald skrev i går, at parlamentarikere fra regeringspartiet Det Liberale Parti, der er et centrumhøjreparti, stadig ikke vil kommentere sagen, men nu forsvarer de princippet om at betale penge til menneskesmuglere.

Det kan spare Australien for mange penge.

”Det beløb, der angiveligt er blevet betalt, er ingenting sammenlignet med udgifterne til det store antal mennesker, der kommer til Australien på grund af smuglere,” siger Philip Ruddock, tidligere immigrationsminister.