Banen er kridtet op til det politiske slagsmål

Oppositionen i Norge bruger barsk rapport om den 22. juli til at presse en i forvejen trængt regering. I næste uge begynder en langvarig debat i Stortinget om sikkerhed og beredskab

Norges statsminister Jens Stoltenberg presses af oppositionen efter barsk rapport om den 22. juli.
Norges statsminister Jens Stoltenberg presses af oppositionen efter barsk rapport om den 22. juli. Foto: NTB SCANPIX Denmark.

Egentlig træder Stortinget først sammen den 1. oktober, men allerede på tirsdag er tingets 169 medlemmer indkaldt til ekstraordinært møde. Det eneste emne på dagsordenen er 22. juli-kommissionens rapport, som blev leveret til statsminister Jens Stoltenberg i sidste uge.

LÆS OGSÅ: Går han af? Breivik-rapport presser Stoltenberg

Den uafhængige kommission leverede en sønderlemmende kritik af politiets manglende koordination af indsatsen den 22. juli, og regeringen fik skarp kritik for mangler i det nationale beredskab. Nu skal regeringen forklare sig over for oppositionen.

Lederen af det største oppositionsparti, Højre, Erna Solberg siger til det norske nyhedsbureau NTB, at hun ikke udelukker et mistillidsvotum, hvis Jens Stoltenberg ikke leverer en grundig redegørelse for, hvordan regeringen vil følge op på kommissionens kritik.

Jeg forventer, at han vil sige noget substantielt om, hvordan rapportens 31 konkrete forslag kan følges op. Det er ganske afslørende, hvor mange regeringsapparater, der svigtede den 22. juli, og det må få konsekvenser, mener hun.

LÆS OGSÅ: Måling: Stoltenberg skal blive på sin post

I en meningsmåling lavet for avisen Aftenposten ville Højre få 37 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Sammen med de tre øvrige oppositionspartier ville det give den nødvendige majoritet til at danne regering.

En af landets største aviser, VG, opfordrede tidligere på ugen Stoltenberg til at træde tilbage som statsminister, men endnu har ingen af oppositionspartierne krævet noget lignende.

Det er dog kun et spørgsmål om tid, mener valgforsker og professor i statskundskab Anders Todal Jenssen.

Oppositionen vil gøre alt for at trække 22. juli-debatten ud indtil valget næste år. Jeg tror, at vi kan vente et mistillidsvotum, og det er tydeligt, at oppositionen har skærpet kritikken, siger Anders Todal Jenssen til Dagsavisen.

Regeringen har forsøgt at dæmme op for kritikken ved at annoncere nedsættelsen af flere udvalg, og den åbner for et efterår præget af debatter om overvågning, beredskab, politibemanding og om, hvordan terrorangrebet kunne ske.